Caută
Close this search box.

Talibanii anunță de la Moscova că au sub control 85% din teritoriul Afganistanului

talibanii

O delegație a talibanilor aflată la Moscova spune că gruparea controlează peste 85% din teritoriul Afganistanului și dă asigurări Rusiei că nu va permite ca țara să fie folosită ca platformă pentru atacuri asupra altor țări, relatează Reuters.

Declarațiile vin în condițiile în care președintele american Joe Biden a declarat că misiunea militară americană din Afganistan se va încheia la 31 august, mai devreme decât era prevăzut, și că poporul afgan este singurul care poate decide cum este condusă țara.

Forțele străine se retrag din Afganistam după aproape 20 de ani de lupte, ceea ce i-a încurajat pe insurgenții talibani să încerce să câștige teritorii noi în Afganistan.

Acest lucru a determinat sute de angajați din domeniul securității și refugiați din Afganistan să fugă peste graniță în Tadjikistan, ceea ce a provocat îngrijoare la Moscova și în alte capitale din regiune că extremiștii islamiști s-ar putea infiltra în Asia Centrală, regiune pe care Rusia o consideră fieful său.

La o conferință de presă organizată la Moscova, trei oficiali talibani au încercat să convingă Rusia că nu reprezintă o amenințare pentru regiune. Ei au adăugat că talibanii vor face tot posibilul pentru a împiedica Statul Islamic să opereze pe teritoriul afgan și că vor încerca de asemenea să elimine producția de droguri.

„Vom lua toate măsurile pentru ca Statul Islamic să nu opereze pe teritoriul afgan și teritoriul nostru să nu fie niciodată folosit împotriva vecinilor noștri”, a declarat oficialul taliban Shahabuddin Delawar, printr-un traducător.

Delegația a spus că gruparea nu va ataca granița dintre Tadjikistan și Afganistan. Moscova a remarcat o creștere accentuată a tensiunilor la această frontieră, care este controlată pe două treimi din lungime de către talibani.

Ministerul rus de Externe Ministerul a solicitat tuturor părților implicate în conflictul din Afganistan să manifeste reținere și a declarat că Rusia și blocul militar OTSC, condus de Moscova, vor acționa decisiv,afganistan

pentru a preveni agresiunile și provocările la frontieră, potrivit agenției Ria Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri