Caută
Close this search box.

VIDEO Incredibil. Protest antiguvernamental în Cuba, chiar lângă Havana!

Protest antiguvernamental în Cuba

Mii de cubanezi au ieșit duminică pe străzile unui orășel din apropierea capitalei Havana pentru a protesta față de guvern, o mișcare inedită pentru o țară care de zeci de ani trăiește în comunism și dictatură.

Manifestanții, în majoritate tineri, au mers pe străzile din San Antonio de los Baños, un oraș cu 50.000 de locuitori, situat la circa 30 de kilometri de capitală, și au strigat „Patrie și viață”, după titlul unui cântec, dar și „Jos dictatura!”, „Libertate” și „Nu ne e frică!”.

Ulterior, au început să se strângă protestatari și în Havana. Potrivit imaginilor difuzate de agențiile de presă, s-au făcut arestări. În plus, imediat, în capitala Havana a fost organizată o contramanifestație, în sprijinul guvernului președintelui Miguel Diaz-Canel.

De la începutul pandemiei, cubanezii trebuie să stea la cozi lungi, pentru a-și procura alimentele de bază. Nu se găsesc nici medicamente, ceea ce a generat o puternică nemulțumire socială, relatează BFM TV.

Sub hashtagul #SOSCuba sau #SOSMatanzas (SOSMasacre), apelurile de ajutor se înmulțesc pe rețelele sociale, la fel și apelurile ca guvernul să faciliteze primirea de donații din străinătate.

Sâmbătă, un grup de opozanți a cerut înființarea unui „coridor umanitar”, o inițiativă pe care guvernul a respins-o.

„Conceptele de coridor umanitar și de ajutor umanitar sunt asociate cu zonele de conflict și nu se aplică în Cuba”, a declarat Ernesto Soberon, director al afacerilor consulare și responsabil cu diaspora cubaneză.

Autoritățile acuză „o campanie” care urmărește „să prezinte o imagine de haos total în țară, ceea ce nu corespunde situației din prezent”. Guvernul ar urma, totuși, să autorizeze luni o adresă de e-mail pentru a accelera donațiile din străinătate, a declarat Ernesto Soberon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri