Caută
Close this search box.

Adina Florea vrea să lucreze la Inspecţia Judiciară

adina florea

Adina Florea, fost procuror-șef adjunct la Secția Specială (SIIJ) – unitatea de parchet pe care actuala coaliție încearcă de mai bine de un an să o desființeze, s-a înscris pentru un post la Inspecția Judiciară, condusă de Lucian Netejoru, pe care de asemenea coaliţia încearcă să-l scoată din fruntea instituţiei.

Adina Florea este celebra procuroroare de la Secția Specială, propusă în trecut de către Tudorel Toader pentru șefia DNA, ea însăși vizată de o cercetare disciplinară a Inspecției Judiciare, după ce CSM a reclamat-o pentru nereguli în instrumentarea dosarelor Codruţei Kovesi și lui Alfred Savu.

Cristian Ban, vice-preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut pe 12 ianuarie, în ședința CSM, sesizarea Inspecției Judiciare față de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială.

Cristian Ban a invocat deciziile definitive ale Înaltei Curți, care a respins definitiv măsurile de control judiciar dictate față de Laura Kovesi și fostul procuror DNA, Alfred Savu, unde sunt enunțate grave erori de procedură.

„Vorbean de acea sesizare pe care aș dori-o la Inspecția Judiciară și să vă spun câteva cuvinte și de ce. Am făcut referire la două hotărâri definitive ale Înaltei Curți, pronunțate în contestație, asupra unor măsuri preventive. Mai exact asupra controlului judiciar dispus asupra a doi colegi magistrați procurori, doamna Kovesi și dl. Alfred Savu.

În ceea ce privește hotărârea prin care s-a desființat controlul judiciar, în anul 2019, privind-o pe doamna Kovesi, spicuiesc doar trei chestiuni din hotărârea ICCJ, și intens mediatizată: neîndeplinirea condițiilor necesare începerii urmăririi penale în persona, pentru nici una din cele trei infracțiuni reținute în sarcina ei, neexistând probe pentru dovedirea elementelor constitutive ale faptelor, 2) se constată că procurorul nu a indicat în concret motivele care justifică luarea măsurii controlului judiciar, și 3) ceea ce mi se pare și mai grav, a stabilit și a impus o obligație, care nu se regăsește în cele enumerate de dispozițiile legale, procurorul adăugând la lege.

În ceea ce-l privește pe dl Savu, acesta a fost plasat sub control judiciar, fără să-l audieze înainte și fără să se mai aștepte la soluționarea cererii de recuzare, „procedând astfel, dna. Florea a dovedit fie necunoașterea legii, fie ignorarea sa cu bună știință”; și doi, judecătorul a reținut că s-a dispus inculparea fără a exista probe, doar pe baza unor indicii și bănuieli rezonabile.

Și trei, dna Florea le-a prezentat persoanelor anchetate documente din anchete, ceea ce ar periclita ancheta.

Din punctul meu de vedere, dacă se confirmă aceste susțineri clare al ICCJ, atunci este mai mult decât clar că trebuie ca IJ să verifice dacă sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii prevăzute de art. 99 lit. D, (exercitarea funcție cu rea credință sau gravă neglijență) – este obligația CSM să semnaleze astfel de elemente și să ceară organelor abilitate să constate dacă sunt întrunite elementele acestor abateri”, a declarat Cristian Ban, în ședința Secției pentru procurori a CSM.

Acesta este doar una din cele câteva controverse majore, ce au caracterizat cariera la SIIJ, a Adinei Florea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri