Caută
Close this search box.

Medicii ar putea ieşi la pensie la 67 de ani. Acum se pot pensiona la trei vârste diferite

medicii

Vârsta standard de pensionare a medicilor, „indiferent de sex”, ar urma să fie 67 de ani, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională. Interesant este că medicii au, în prezent, 3 variante de a ieși la pensie, toate „la cerere”, conform legii: 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru femei și bărbați sau 67 de ani indiferent de sex.

Practic, OUG publicată în transparență ar urma să fixeze vârsta standard de pensionare la 67 de ani, însă legea care prevede că medicii se pot pensiona la cerere și la 63 de ani (femei) sau 65 de ani rămâne și ea în vigoare.

Ce se modifică în lege: Vârsta de pensionare a medicilor – 67 de ani

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență postat pe site-ul Ministerului Sănătății, art. 391 alineatul (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex.”

Actuala formă a art. 391 a Legii nr. 95/2006 prevede faptul că:

Art. 391

(1) Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) La cerere, medicii se pot pensiona în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, potrivit legislației în vigoare, medicii sunt nevoiți să formuleze cerere în oricare dintre cele două ipoteze, fie că doresc să se pensioneze în condițiile legii de drept comun (la 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați) – ipoteza de la art. 391, alin. (2), fie că doresc să rămână în activitate până la vârsta de 67 de ani – ipoteza de la art. 391, alin. (1).

Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se va afla în dezbatere publică până pe data de 9 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri