Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2 are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor și copiilor. Înainte, copiii făceau forme ușoare, dar constatările recente atrag atenția asupra impactului pe care varianta Delta îl are asupra copiilor. În acest context, medicii fac apel la responsabilitatea părinților atunci când iau decizia de a se opune imunizării celor cu vârsta peste 12 ani.

Copiii de la 12 ani în sus pot fi vaccinați, iar părinții ar trebui să înțeleagă că au responsabilități atunci când iau o decizie care îi privește, a declarat la Digi24 medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeș” din București.

„A te opune sau a nu lăsa copilul să se vaccineze sau să fie vaccinat e o decizie pe care și-o asumă părintele în final.

Poți trăi cu gândul că ai făcut bine, că ai salvat copilul de la vaccin, în ghilimele fie spus, sau în timp să îți blestemi zilele ca părinte că nu ai lăsat copilul să se vaccineze.

Ceea ce știm de la sursele medicale credibile din lume este că vaccinarea se face fără pericol pentru copiii peste 12 ani.

Părinții să înțeleagă că vaccinarea asigură copilului, în cazul în care se îmbolnăvește, o evoluție mult mai ușoară, care îl scutește să ajungă la terapie intensivă.

Acești copii nu sunt proprietatea părinților”, a spus medicul.

La rândul lui, medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția că părinții trebuie să se gândească dacă copilul lor mai suportă încă un an școlar pe modelul anului trecut.

Anul ăsta, Delta e evident mult mai contagioasă, a subliniat medicul.

El a făcut referire la țări din UE, cum sunt Franța, Italia, Spania, Danemarca, unde procentul copiilor peste 12 ani, vaccinați e mai mare de 50%: „Asta arată că alte țări s-au pregătit deja, asta pentru că și adulții din acele țări privesc altfel vaccinarea. Este decizia fiecărui părinte, dar în condițiile creșterii numărului de cazuri de Delta, probabil singura soluție rezonabilă va fi vaccinarea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here