Caută
Close this search box.

Angajați OMS în misiune umanitară au abuzat femei în timpul epidemiei de Ebola

Tedros Adhanom Gebreyesus

Persoane din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății s-au numărat printre cei 83 de lucrători umanitari care au abuzat sexual femei și fete în timpul unei epidemii de Ebola, transmite presa internațională. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a calificat faptele”de nescuzat”.

Faptele, între care se numără nouă acuzații de viol, au fost comise în Republica Democrată Congo de lucrători naționali și internaționali, între anii 2018 și 2020.

Infracțiunile au fost documentate într-un raport întins pe zeci de pagini și elaborat de o comisie independentă, în urma unei investigații.

Investigația a fost declanșată după ce peste 50 localnice au reclamat abuzuri sexuale.

Ancheta a relevat că 21 dintre cei 83 de agresori sexuali erau angajați ai Organizației Mondiale a Sănătății.

Comisia de investigație a intervievat zeci de femei care au susținut că li s-a oferit de muncă în schimbul serviciilor sexuale.

Localnicelor le-au fost oferite băuturi iar femeile au fost „înghesuite” în spitale și forțate să întrețină relații sexuale. Două dintre ele au rămas însărcinate.

OMS a anunțat că a reziliat contractele a patru persoane care erau încă angajate ale organizației și a promis că va lua măsuri suplimentare.

Directorul general al OMS a confirmat că a luat cunoștință de raportul „îngrozitor” și a prezentat în mod direct scuze victimelor, potrivit Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri