Caută
Close this search box.

General în rezervă, în SUA, cu trei stele: „Este inevitabil să ne întoarcem în Afganistan în scurt timp”

afganistan

Statele Unite vor trebui inevitabil să se întoarcă în Afganistan, deoarece grupările teroriste vor înflori în acest narco-stat condus de talibani, a declarat un general cu trei stele (general locotenent) în retragere, într-un interviu pentru Daily Mail.

Fostul lider militar de rang înalt, căruia publicația britanică nu-i dezvăluie numele, spunând doar că a lucrat îndeaproape cu mai mulți președinți ai SUA, a declarat că regimul taliban va dezvolta o nouă amenințare pentru America, „care ne va obligă în cele din urmă să invadăm Afganistanul din nou”.

Generalul i-a criticat pe președintele Joe Biden și pe șefii de stat major, pentru un plan „imatur, lipsit de inteligență și ad-hoc”, și a spus că dezastrul nebunesc, inclusiv moartea a 13 ofițeri, din cauza unei bombe sinucigașe, joi, a fost „previzibil și total evitabil”.

Generalul a declarat că, atât ofițerii militari de top în funcție, cât și CIA, l-au sfătuit pe Biden să evite evacuarea de pe un aeroport civil, din centrul capitalei ocupate de talibani, dar președintele i-a ignorat.

El a declarat că este foarte sceptic că transportul aerian american, acum finalizat, a fost suficient de minuțios și crede că sunt mulți cetățeni americani rămași în urmă, care au vrut să iasă din țară.

‘Cred că este inevitabil să ne întoarcem în Afganistan în scurt timp’, a declarat fostul comandant de rang înalt.

‘Veți avea un narco-stat condus de teroriști islamici. Aceasta nu este o evoluție bună pentru pacea și stabilitatea în lume. Cum naiba putem sta deoparte, cu un Pakistan cu capacitate nucleară, cu un Iran care lucrează la o armă nucleară și cu Afganistanul la mijloc, prins între cele două? Granițele sunt destul de neclare acolo, de asemenea, în ceea ce privește deplasarea populațiilor.

Mi se pare incredibil faptul că SUA și NATO nu vor avea baze pe teren, în acea regiune. Acea regiune se învecinează la vest cu Iranul, la est cu Pakistanul, la nord cu China și Rusia, iar noi nu vom avea nimic pe teren.

Fără ochi, fără urechi, fără baze logistice și de informații.

Data viitoare când vom merge acolo, dacă va fi nevoie să mergem acolo, cei de la 82 Airborne vor fi probabil cei care vor trebui să aterizeze în forță. Și atunci va fi o cheltuială mare în dolari și sânge, pentru a face acest lucru’, a menționat generalul.

Fostul general a adăugat că America este acum de râsul lumii pentru guvernele străine.

‘Este de neconceput pentru mine că au o abordare atât de imatură, lipsită de inteligență și ad-hoc, a unei astfel de probleme, când era foarte clar că acest lucru va trebui să fie făcut la un moment dat, de un președinte sau de un ambasador sau secretar de stat și comandant militar american’, a spus el.

Este absolut de neconceput pentru mine că improvizăm în ultimul moment, asupra unei probleme atât de complexe’.

Fostul militar de rang înalt a declarat că vorbește în mod regulat cu ofițeri militari de rang înalt aflați în prezent în activitate și că mulți sunt de acord cu nemulțumirea sa în legătură cu evacuarea și consideră că Afganistanul este mai mult ca niciodată un pericol, pentru securitatea americană.

‘Pot să vă spun ce s-a întâmplat în Administrația Biden, în administrațiile Trump, Obama și Bush. Se întâmplă, există întotdeauna fricțiuni între NSC, Casa Albă și Pentagon, întotdeauna’, a spus el.

‘Am servit mai mulți președinți. Am urmărit cum se descurcă ei. Cei mai mulți dintre ei ascultă și apoi fac o ajustare a planului politic, pe baza celui mai bun sfat militar, din partea șefilor lor interarme sau a secretarului Apărării, prin intermediul șefilor interarme. În acest caz nu s-au făcut ajustări. Asta nu înseamnă că nu a existat nici o disensiune. Asta e edificator’.

Punând în evidență defectele strategiei de evacuare de ultim moment, fostul general a declarat că ar fi fost ușor pentru luptătorii talibani sau ISIS să distrugă pista de aterizare a Aeroportului Internațional din Kabul.

‘Orice plan militar care are un singur punct de eșec este considerat inacceptabil. Și cu asta ne confruntăm acum. Dar dacă ar deteriora pista, pentru a face imposibilă aterizarea, ce s-ar întâmpla? Sau ar ateriza un avion neautorizat și ar exploda pe pistă? Cu alte cuvinte, este un singur punct de eșec. Acesta este un defect fundamental’.

De asemenea, el a criticat folosirea soldaților talibani pentru a ajuta la controlul mulțimilor, în timp ce trupele americane încercau să ducă cetățenii și aliații afgani în aeroport.

‘Când încerci să te ocupi de siguranța cetățenilor americani, nu delegi niciodată acest lucru altcuiva decât propriilor forțe’, a spus el.

‘Aici avem un inamic cu care luptăm de 20 de ani și care este responsabil pentru securitatea perimetrului nostru exterior. Este o nebunie. Nu-mi vine să cred că văd că se întâmplă asta. Dacă orice altă țară ar face o astfel de operațiune, ar fi de râsul lumii. Iar noi suntem acum’.

Funcția de fost comandant la Pentagon a implicat informarea președinților anteriori. Generalul a fost implicat în planificarea unor evacuări, precum retragerea SUA din Afganistan.

El a avertizat că execuția eșuată a ieșirii din Afganistan ar putea încuraja alte puteri ostile să subestimeze puterea armatei americane și astfel să fie mai predispuse la mișcări militare agresive.

‘Alții, care chiar nu cunosc capacitatea noastră, vor face calcule greșite – cum ar fi Coreea de Nord, Iran, Pakistan, China, Rusia’, a spus el.

‘Aceasta este o condiție foarte periculoasă în acest moment și nu mă refer la Afganistan, ci la stabilitatea lumii în regiune. Va fi nevoie de mulți ani și de mai multe evenimente semnificative, pentru a restabili încrederea, reputația și statutul pe care Statele Unite le dețineau înainte de acest eveniment. Este destul de nefericită această situație’.

Generalul a pus chiar la îndoială capacitatea lui Biden de a servi drept comandant suprem.

‘Nu cred că omul care ia deciziile are toate instrumentele în cutie, de care are nevoie în acest moment. Nu cred că este competent. Nu cred că este la înălțimea sarcinii’.

Dar el a avut cuvinte dure și pentru actualii generali de top și ofițeri de informații care, în opinia sa, nu au reușit să se opună unui plan prost.

‘Este posibil să fi fost prost sfătuit de unii lideri cheie? Poate. În special în aparatul său de securitate națională. Știu că Pentagonul a oferit în mod clar un punct de vedere diferit, în anumite momente, dar a fost anulat. Iar în guvernul nostru este vorba de controlul civil asupra armatei tot timpul, în orice condiții.

Odată ce se ia o decizie, ei salută inteligent și execută decizia. Ceea ce s-ar fi putut întâmpla, dar nu s-a întâmplat, ar fi putut exista amenințarea unei demisii. Cineva ar fi putut să se opună public. Dar nimic din toate acestea nu s-a întâmplat’.

Fostul general a declarat că ieșirea jenantă și costisitoare a apărut din cauza eșecului de a anticipa slăbiciunea guvernului afgan în fața avansării talibanilor.

‘Cred că nu se așteptau ca guvernul afgan să plece atât de precipitat și cred că nu s-a reușit să se accepte realitatea de pe teren’, a spus el.

„Au crezut că pot păstra gaura gogoaşei. Talibanii au avut practic întreaga țară, cu excepția nucleului din jurul Kabulului, foarte repede, între mai, iunie și iulie. Odată ce am ridicat acoperirea aeriană și am luat bazele, s-a transformat într-o debandadă. Este ca un incendiu de tufișuri care primește un vânt de 70 de mile pe oră. Este o conflagrație care se mișcă atât de repede, încât nu poți face nimic în privința ei.

I-a luat prin surprindere. CIA și comunitatea serviciilor de informații spun ‘nu ar fi trebuit, noi le-am spus asta’. I-am avertizat de asta, ne-am retras activele. Când CIA își retrage activele dintr-o țară, din cauza a ceea ce se întâmplă, este un indiciu destul de bun că nu se întâmplă lucruri bune.

A fost o debandadă și un eșec în a recunoaște și a ajusta planul politic la realitatea din teren. Speranța nu este un curs de acțiune. A dori ca ceva să fie așa nu face ca acel ceva să se întâmple”, a subliniat generalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri