Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, arestat în Italia, a fost eliberat după mai puţin de 24 de ore, dar justiţia a decis că nu poate părăsi Sardinia. Între timp, în Barcelona, sute de manifestanţi cer amnistierea fostului preşedinte al Cataloniei.

Avocatul lui Carls Puigdemont şi Consulul onorific al Spaniei au mers la Curtea de Apel din Sassari, Sardinia. Liderul separatist a fost reţinut joi seara pe Aeroportul din Alghero de poliţiştii italieni din cauză că pe numele său există un mandat european de căutare şi reţinere încă din 2019, când fostul preşedinte al Cataloniei a obţinut un mandat de europarlamentar.

În martie anul trecut, Parlamentul European i-a retras imunitatea, iar decizia a fost reconfirmată pe 30 iulie de Curtea Europeana de Justiţie.

Sute de catalani au ieşit în stradă, în faţa Consulatului Italiei din Barcelona, după arestarea lui Carles Puigdemont, potrivit TVR.

Premierul Pedro Sanchez a subliniat importanţa dialogului pentru ca Spania să rămână unită.

Carles Puigdemont este acuzat de justiţia spaniolă de răzvrătire şi deturnare de fonduri după referendumul ilegal din octombrie 2017, în urma căruia a declarat independenţa Cataloniei.

Fostul preşedinte catalan a mai fost reţinut de autorităţile germane în 2018, însă a fost eliberat.

Citește și: China, act de agresiune, în zona de apărare aeriană a Taiwanului

Arestarea liderului separatist a împărţit sfera politică din Spania în două tabere. Reprezentanţii partidelor care sprijină independenţa Cataloniei cer amnistiera lui Carles Puigdemont, în timp ce membrii guvernului Spaniei împreună cu premierul Pedro Sanchez spun că nimeni nu este mai presus de lege şi că trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru faptele de care este acuzat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here