Caută
Close this search box.

31 octombrie, Ziua mondială a oraşelor

La 31 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua mondială a oraşelor.

Tema generală a acestei zile este ”Better City, Better Life”, în fiecare an fiind aleasă o sub-temă, fie pentru a arăta succesul urbanizării, fie pentru a aborda provocările specifice rezultate din urbanizare. În 2021, tema este „Adapting Cities for Climate Resilience”, oraşul evenimentului fiind Luxor din Egipt, https://urbanoctober.unhabitat.org/.

Oraşele din întreaga lume suferă din ce în ce mai mult din cauza dezastrelor legate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţiile, perioadele mari de secetă, creşterea nivelului mării, alunecările de teren, valurile de căldură urmate de furtuni intense. Se preconizează că cel puţin 130 de oraşe portuare cu peste un milion de locuitori vor fi afectate de inundaţiile de coastă, iar un miliard de oameni din aşezările urbane ilegale sunt în mod deosebit expuşi riscului.

Crearea unor societăţi mai durabile şi mai rezistente la schimbările climatice implică abordarea unei game de probleme, inclusiv reducerea sărăciei, asigurarea mijloacelor de trai prin servicii de bază, furnizarea de locuinţe accesibile şi adecvate, investiţii în infrastructură, modernizarea aşezărilor ilegale şi gestionarea ecosistemelor. Oraşele de succes, bine guvernate, reduc foarte mult riscurile legate de schimbările climatice pentru populaţiile lor.

La 27 decembrie 2013, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 31 octombrie drept Ziua Mondială a Oraşelor, prin rezoluţia 68/239, cu scopul de a promova interesul comunităţii internaţionale în procesul urbanizării şi de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunităţi şi în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume, potrivit https://unhabitat.org.

Urbanizarea asigură noi forme posibile de incluziune socială, inclusiv o mai mare egalitate, acces la servicii şi noi oportunităţi, dar şi un mai mare angajament şi mobilizare care reflectă diversitatea oraşelor şi ţărilor de pe tot globul. Cu toate acestea, de prea multe ori aceasta nu este forma dezvoltării urbane. Inegalitatea şi excluderea abundă, deseori la rate mai mari decât media naţională, în detrimentul dezvoltării durabile, care oferă rezultate pentru toţi.

În octombrie 2016, Conferinţa HABITAT III, desfăşurată la Quito, a adoptat un nou cadru către o dezvoltare urbană durabilă, regândind modul în care oraşele sunt planificate, gestionate şi locuite. Noua Agendă Urbană stabileşte, totodată, ritmul de abordare al provocărilor urbanizării în următoarele două decenii şi este văzută ca o prelungire a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, convenită de 193 de state membre ale ONU în septembrie 2015.

Prima celebrare a Zilei mondiale a oraşelor a avut loc în Shanghai, China, la 31 octombrie 2014, şi a avut tema ”Leading Urban Transformations”. În 2015, tema s-a intitulat ”Designed to Live Together”, principalul eveniment având loc în Milano, Italia; în 2016 – ”Inclusive Cities, Shared Development” a avut loc în Quito, Ecuador şi în 2017 – ”Innovative Governance, Open Cities” – Guangzhou, China. În 2018, tema a fost ”Building Sustainable and Resilient Cities” şi principalul eveniment a avut loc în oraşul Liverpool, Marea Britanie. „Changing the World: Innovations and Better Life for Future Generations” a fost tema din 2019, un eveniment care a avut loc în oraşul Ekaterinburg, Federaţia Rusă. În 2020, tema zilei a fost „Valuing Our Communities and Cities” iar gazda evenimentului global a fost oraşul Nakuru din Kenya, notează https://urbanoctober.unhabitat.org/..

Ziua mondială a oraşelor încheie evenimentul „Octombrie Urban”, care se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie. Totodată, ziua de 31 octombrie 2021 marchează începutul Conferinţei ONU COP26 privind schimbările climatice, care are loc la Glasgow, Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri