Caută
Close this search box.

Europol a lansat „Operațiunea Sentinel”, pentru a contracara fraudarea fondului „NextGenerationEU”

europol

Comunitatea europeană a aprobat programul de 806,9 miliarde de euro – NextGenerationEU – pentru a veni în sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene, în scopul reparării efectelor economice și sociale negative provocate de pandemia de COVID-19. Statele membre, inclusiv România, au aplicat Planuri Naționale de Redresare și Reziliență – așa numitul PNRR – pentru a avea acces la aceste fonduri, astfel că sume de zeci de miliarde de euro urmează să fie accesate în baza unor proiecte asumate pentru investiții și dezvoltare.

Pentru a se asigura că aceste fonduri nu vor fi faudate, Europol a dezvoltat „Operațiunea Sentinel”, care implică și Parchetul European (EPPO), Eurojust, Oficiul European Antifraudă (OLAF) dar și instituțiile celor 19 state membre ale UE.

„O nouă operațiune la nivelul Uniunii Europene umărește fraudarea fondurilor de recuperare acordate de UE, după epidemia de COVID-19, oferite în cadrul inițiativei NextGenerationEU. Operațiunea Sentinel, lansată la 15 octombrie 2021 la sediul Europol, implică Parchetul European (EPPO), Eurojust, Oficiul European Antifraudă (OLAF) dar și instituțiile celor 19 state membre ale UE. Activitățile se vor desfășura cel puțin un an și se vor concentra pe schimbul proactiv de informații și pe susținerea coordonării operațiunilor de combatere a fraudei împotriva fondurilor de recuperare COVID-19 ale UE”, se precizează în comunicatul transmis de Europol.

Europol (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii) este organismul european care sprijină autoritățile naționale în privința aplicării legii în combaterea formelor grave de criminalitate internațională și a terorismului.

„Pandemia COVID-19 a afectat profund structurile noastre sociale și economice la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate negativ de pandemia COVID-19. Prevenirea infracțiunilor transfrontaliere grave se află în centrul mandatului Europol și ne angajăm pe deplin să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de criminalitate organizată de a se infiltra în economia juridică a UE și în fondul NextGenerationEU. Mesajul nostru este clar: orice amenințare la adresa NextGenerationEU este o amenințare directă la bunăstarea financiară a Uniunii Europene și a populației sale. Operațiunea Sentinel ne va consolida răspunsul comun la fraude și va proteja reconstrucția comunităților noastre”, a transmis directorul executiv al Europol, Catherine de Bolle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri