Frances Haugen a fost întrebată marți, în cadrul audierii din subcomisia senatorială, dacă Facebook este utilizat de lideri autoritari sau ai organizațiilor teroriste.

Ea a spus că astfel de lucruri se întâmplă „cu siguranță” și că managementul companiei este „foarte conștient” de această realitate.

Haugen a lucrat la Facebook în calitate de manager de produs în sprijinul echipei interne de contra-spionaj.

„Echipa mea a lucrat direct la urmărirea participării chineze pe platformă, de pildă, prin supravegherea populației de uiguri în lume. De fapt, îi poți depista pe chinezi pe baza faptului că fac astfel de lucruri. Am mai constatat, de asemenea, participarea guvernului iranian, spionând alți actori statali”, a precizat ea, citată de Antena 3.

Frances Haugen a estimat că „subdimensionarea constantă” a echipelor Facebook implicate în operațiuni de contraspionaj informatic și de contra-terorism reprezintă „o problemă de siguranță națională”.

„Am mari îngrijorări de resortul siguranței naționale referitor la felul cum funcționează Facebook în prezent”.

Richard Blumenthal, șeful subcomisiei senatoriale care a audiat-o marți pe Haugen, a sugerat ca aspectele de siguranță națională să fie abordate într-o audiere viitoare.

Mai mulți senatori au criticat faptul că fondatorul și directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a preferat să plece într-o vacanță pe mare în mijlocul scandalului privind politica de conținut a companiei sale și în contextul incidentului tehnic care a afectat, luni, miliarde de utilizatori ai serviciilor platformei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here