Caută
Close this search box.

Cum s-a ajuns la un tribut extra pe sănătatea publică

Mulți se plâng (pe bună dreptate!) că pandemia întârzie tratamentul pacienților cu cancer, un motiv fiind că investigațiile performante sunt suprasolicitate.

Nimeni nu plânge, însă, că pacienții care NU au cancer se chinuie să-și facă analizele uzuale. Hemoleucograma, biochimia „mică” și coagulograma sunt un obstacol uriaș, mai ales în rural. Analizele cu pricina nu necesită mare tehnologie – sunt restul pe care-l primești la pâine când pui cinci lei pe tejghea. Cu toate astea, stai după ele cu săptămânile dacă le faci „la stat”, chiar dacă ești cu plata la zi la CNAS, plus că te pregătești ca de transhumanță ca să le faci. Chiar așa! Cum e să te duci în capitala de județ pentru o glicemie?

Alta e treaba la privat, însă – analizele ți se recoltează și ieri, dar, normal, sări cu banul, boierește, deși, repet, ești cu plata la zi la CNAS, iar laboratoarele și-au tras deja partea din contribuția ta.

S-a schimbat ministrul sănătății. Cel de acum e de stânga (declarativ), așa că-s curios cum va rezolva opoziția stat/privat vizavi de analizele de doi lei. Pe de altă parte, e bizar că nici un cavaler al carității și nici o primadonă* a jertfei de sine n-a abordat această bătaie de joc, de-ți vine să crezi că afișarea compasiunii e bună doar ca să te mufezi la hidrantul cu bani publici (și la crowdfunding, normal). Și-atunci, te întrebi: CINE au fost șmecherii care i-au preschimbat pe privați în hackeri care ciupesc câte un cent per manevră minoră, targetul fiind de sute de mii de inși? Și te mai întrebi: CUM paștele mă-sii s-a ajuns la un tribut extra pe sănătatea publică, tribut care, le dăm un pont miloșilor amorezați de profit, o să devină o povară financiară uriașă dpdv sanitar?

Până ne prindem cât ne costă acest mărunt profit privatizabil, o să ne trezim că nu-i plângem doar pe pacienții cu cancer – să vezi scoruri la AVC, hipertensiune, ulcer și diabet, după ce ne scapă din mână banala lor urmărire periodică. Până la neoplasm și covid, ne mănâncă unghia încarnată.

E super să pretinzi că politica e totuna cu rentabilitatea! E super, căci tu internalizezi profitul, tu externalizezi pierderile – în cazul analizelor, le pui direct în cârca ăluia care și-a plătit contribuțiile la CNAS!

(*Merge și metadonă, în context.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri