Caută
Close this search box.

Fosta reședință a boierilor Dudești, o clădire din vremea fanarioților din care au rămas doar ruine, ar putea fi salvată

O construcție veche din vremea fanarioților este ignorată de ani buni încât a ajuns în situația de a se prăbuși oricând. Ordinul Arhitecților vrea să salveze marea boltă a Dudeștilor, scrie TVR.

Ruinele se afla în mijlocul Capitalei, la o aruncătură de băț de Palatul Parlamentului. Sunt ce a mai rămasă din reședința boierilor Dudești din mahalaua Sfinții Apostoli- una dintre cele mai importante curți boierești din Bucureștii secolului al XVIII-lea. Cel mai bine s-a conservat o bolta din cărămidă țesută. Aceasta are o valoare inestimabila și poate oricând să se prăbușească.

Relicve care au făcut față ca prin minune incendiilor și demolărilor intenționate care au avut loc în ultima perioadă.

Pentru că, mai nou, s-a aflat că terenul și ruinele sunt ale statului român, mulți dintre specialiștii de patrimoniu se tem că acestea au intrat în vizorul dezvoltatorilor imobiliari. Pentru a salva ce se mai poate, arhitecții de patrimoniu din Ordinul Arhitecților din București s-au unit în ideea de a face ceva concret.

Foto: b365.ro
Bolta unică în București reprezintă ce-a mai rămas din reședința boierilor Dudești

Specialiștii în patrimoniu spun că monumentul poate fi redat publicului prin soluții foarte simple.

În ceea ce privește finanțarea, aceștia speră într-o colaborare cu Primăria Sectorului 5, pe raza căreia se află. Și finanțările din mediul privat sunt o soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri