Caută
Close this search box.

Kovesi este atacată furibund de PSD, după percheziţiile făcute de EPPO, în România. Antena 3, maestru de orchestră

kovesi

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a lansat un atac dur la adresa Laurei Codruța Kovesi, chiar în timp ce liderii PSD negociau cu PNL intrarea la guvernare.

Întrebat la Antena 3 ce părere are despre perchezițiile din România, ale Parchetului European, Radu Oprea a atacat-o pe șefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi.

„Doamna Kovesi apără foarte tare banii din Germania, ar trebui să fie foarte implicată și în banii din România. Dacă ne uităm la cifrele statistice, privind plata TVA, nu stăm bine.

De ce nu s-a băgat să îi ancheteze mai tare pe cei care sunt evazioniști? – ar trebui să o întrebăm pe doamna Kovesi. Evaziunea fiscală face parte din marea corupție, iată că se poate în România”, a acuzat purtătorul de cuvânt al PSD.

Oprea este senator de Prahova, organizația PSD din acest județ fiind vizată de numeroase anchete ale DNA. Reacția lui Oprea a fost identică celei a lui Mugur Ciuvică, apropiat al lui Dan Voiculescu, exprimată ceva mai devreme, tot la Antena 3.

De altfel, apelarea la filonul naţionalist era previzibilă, în anchetele EPPO. Ciuvică a susținut că Laura Codruța Kovesi a executat un ordin, de a recupera TVA, pentru bugetul Germaniei.

Întrebat de moderatoarea Antena 3 dacă fosta șefa a DNA ar putea să întreprindă noi acțiuni în România, Ciuvica a răspuns:

„Dacă va avea comenzi de executat persoane sau firme sau politicieni, se va concentra pe România. Deocamdată a primit sarcina de a avea grijă de bugetul Germaniei. Dacă vor fi interese să se apropie sau va primi vreun ordin să se apropie de politicieni din România, atunci se va apropia”.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a efectuat primele percheziții în România. Procurorii europeni investighează o fraudă cu TVA, comisă în Germania, dar cu ramificații în alte patru state: Cehia, Slovacia, Italia și România.

În România, au fost percheziționate locuințele a trei cetățeni români din județul Bihor. În total, au fost efectuate patru arestări și s-au realizat confiscări în valoare de 23 de milioane de euro. Cei patru au fost arestați sub suspiciunea de constituire de constituire de grup infracțional organizat și sustragerea de la plata impozitelor.

Conform EPPO, principalii suspecți au organizat un așa-numit carusel în materie de TVA, care a implicat circulația repetată a monedelor de platină, prin intermediul acelorași societăți.

Unele dintre aceste societăți – așa-numiții comercianți dispăruți – nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale și, prin urmare, au permis unei alte societăți, cu sediul în Germania – așa-numitul broker – să solicite restituirea TVA în mod nejustificat.

Prejudiciul realizat în Germania, ca urmare a acestor activități infracționale, este de cel puțîn 23 de milioane de euro. Nucleul activității infracționale a fost localizat în Hamburg, iar spălarea banilor a fost organizată în principal în Cehia și Slovacia, cu legături importante în România.

Întreaga operațiune a fost coordonată de la biroul central al EPPO, din Luxemburg. Conturile bancare și activele societăților suspecte au fost înghețate în Slovacia și Cehia.

Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror european, delegat la Munchen. În România au fost implicate Inspectoratele de Poliție ale județelor Bihor și Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri