Preşedinţii belarus Aleksandr Lukaşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon despre tensiunile de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, au anunţat miercuri Moscova şi Minskul, relatează AFP.

Cei doi au făcut ”un schimb de opinii despre situaţia refugiaţilor”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, fără să facă alte precizări.

Servciul de presă al preşedintelui belarus a anunţat că ”în conversaţie s-a acordat un loc deosebit situaţiei de la frontiera belaruso-poloneză şi acţiunilor dure ale părţii poloneze faţă de civili”.

”Desfăşurarea unor trupe regulate poloneze la frontieră este deosbit de îngrijorătoare”, apreciază Minskul.

Cei doi lideri, aflaţi la putere de 20 de ani, au discutat despre această situaţie ”în detaliu”, precizează preşedinţia belarusă.

Sute de migranţi se înghesuiau la frontiera belaruso-polonă, în frig, săptămâna aceasta, o situaţie orchestrată de către Mnsk, acuză Varşovia.

Uniunea Europeană (UE) îl acuză pe preşedintele belarus Aleksdandr Lukaşenko de orchestrarea sosirii acestui val de migranţi şi refugiaţi, ca măsură de retorsiune faţă de sancţiuni impuse de către europeni regimului, în urma reprimării reprimării brutale a opoziţiei belaruse.

Minskul respinge aceste acuzaţii şi acuză la rândul său Varşovia de faptul că nu-şi respectă obligaţiile umanitare.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că ”observă foarte atent” stuaţia de la frontiera de est a UE.

”Este o problemă veritabilă care priveşte Belarusul şi Polonia. Noi suntem, bineînţeles, foarte îngrijoraţi”, a adăugat el.

Polonia anunţă de săptămâni de zile că un număr tot mai mare de persoane, provenind majoritatea din Orientul Mijlociu, încearcă să pătrundă în mod ilegal pe teritoriul său din Belarus.

Tensiunile au culminat luni cu sosirea a sute de migranţi la frontieră, unde au fost blocaţi de rânduri de grăniceri polonezi şi de un dispozitiv de sârmă ghimpată.

Vladimir Putin este principalul susţinător al lui Aleksandr Lukaşenko, tot maiizolat pe plan internaţional, în urma reprimării brutale a opoziţiei în Belarus în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.