Vești de ultimă oră pentru români. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila vine cu informații referitoare la certificatul verde, despre care s-a discutat și în cursul zilei de sâmbătă. Despre ce este vorba și ce trebuie să știe cetățenii?

Alexandru Rafila anunță că una dintre discuțiile de sâmbătă a vizat certificatul verde, care este de fapt certificatul covid. Potrivit acestuia, el rămâne un subiect de interes și de dezbatere în spațiul public, având în vedere critcile mai multor persoane.

Ministrul Sănătății susține că se fac eforturi pentru a găsi o soluție legislativă astfel încât să fie stabilt totodată un cadru foarte clar pentru toată lumea.

Mai exact, introducerea certificatului verde ar urma să fie făcută doar acolo unde există o creștere mare a numărului de infectări, la un anumit interval de timp cum.

În ceea ce privește scoaterea sa, Rafila susține că odată cu stabilirea unui cadru legislativ se va putea renunța la certificatul verde atunci când, după o perioadă de timp, cum ar fi trei săptămâni, numărul infectărilor scade semnificativ.

„Discuția s-a concentrat și asupra certificatului covid, și fac așa un disclaimer, nu se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original – ca să înțeleagă toată lumea – se referă la documentul adoptat de către Parlament European și se referă la călătoria între statele membre.

Cum va fi introdus certificatul verde

Certificatul covid, care a făcut atât de mult…, a prezent un subiect de interes şi de dezbatere, și de foarte multe ori de controverse în spațiu public, vom încerca să găsim pentru el o soluție legislativă, care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestui certificat verde să poată să fie făcută atunci când există o creștere susținută, un anumit interval de timp, de exemplu trei, săptămâni iar renunțarea la utilizarea acestui certificat verde complet, adică presupune vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcut atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv și se atinge un anumit nivel al incidenței cumulate”, a spus Rafila.

El a adăugat că toate detaliile urmează să fie stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică. Rafila susține totodată că România trebuie să se pregătească pentru perioada următoare, în contextul în care nu se știe cum vor evolua noile tulpini și ce impact vor avea acestea.

„Toate aceste lucruri, detaliile tehnice, dacă vreți, cifrele vor fi stabilite de colegii de specialitate de la Institutul Național de Sănătate Publică. Asta este situația în momentul de față. Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem să excludem în nici un fel și de fapt nicio țară nu exclude apariția de cazuri și în România…, nicio țară nu exclude, şi nici România nu este ferită de posibilitatea apariției acestor tulpini”, a mai spus Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.