Caută
Close this search box.

Bogdan Aurescu, despre situația din Ucraina: Nu putem exclude nici un fel de evoluție a evenimentelor

bogdan aurescu

Bogdan Aurescu a declarat exclusiv la Interviurile Digi24.ro că situația din Ucraina este îngrijorătoare și că nu poate fi exclusă nici un fel de evoluție a evenimentelor din regiune.

Șeful diplomației românești spune că „Federația Rusă nu ar trebui să își dorească o escaladare”, partenerii europeni și din NATO fiind pregătiți să impună noi sancțiuni.

„Am participat săptămâna trecută și la o importantă ministerială a NATO, la Riga, unde subiectul evoluțiilor din vecinătatea României a figurat pe primul loc. Au fost chiar două sesiuni de lucru, o reuniune în format aliat și a doua zi o altă reuniune la care am invitat și partenerii Ucraina și Georgia. Discuțiile au fost extrem de aplicate.

Toți aliații și-au manifestat preocuparea pentru aceste evoluții de securitate, față de această desfășurare masivă de forțe și echipamente ale Federației Ruse în proximitatea frontierei cu Ucraina, iar mesajele au fost extrem de adecvate.

Cifrele concrete pot să difere în funcție de sursă. Ceea ce este cert este că avem o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, care se construiește pe ceea ce s-a întâmplat în luna aprilie. S-a spus în acel moment că este cea mai mare desfășurare de la Războiul Rece încoace. Acela era un exercițiu.

De data aceasta avem mai puține informații din surse ruse. Practic, dacă ne uităm la declarațiile oficialilor și la ceea ce apare în presa rusă constatăm că avem mult mai puține informații și acest lucru este unul dintre factorii care prezintă preocupare pentru că nu avem o interpretare din sursă rusă a intenților și o explicație a motivelor pentru care are loc această desfășurare de forțe.

În luna aprilie spuneam că mare parte din echipamentele utilizate și chiar o parte din trupe au rămas pe teren. Se pare că acea infrastructură e utilizată acum de aceste noi forțe care sunt masate în număr foarte mare la frontierele Ucrainei. Prin urmare se încearcă, cel mai probabil, crearea unei presiuni la nivelul statului ucrainean în vederea obținerii unor concesii politice legate de relația dintre Ucraina și Federația Rusă.

Există multe analize care s-au făcut în această perioadă, însă ce este esențial este că avem o desfășurare masivă de forțe, ea pare să indice o anumită intenție ofensivă care nu este încă materializată, iar acest lucru este de natură să ne îngrijoreze.

Noi nu putem să excludem nici un fel de evoluție a evenimentelor, nu ne dorim să existe un conflict de nici un fel, însă după cum ați putut constata atât la reuniunea ministerială NATO, cât și la OSCE, am putut să constat o anumită nervozitate care plutește în aer, inclusiv dacă ne raportăm la declarațiile pe care ministrul rus de externe le-a făcut la Stockholm”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.

Scutul de la Deveselu

„Poziția noastră a fost întodeauna, cea pe care am enunțat-o și la Stockholm, în sensul că aceste declarații sunt incorecte pe fond. Scutul este parte a unui sistem care este strict defensiv. (…) Este folosit în scop de legitimă apărare.

Nu există nici un fel de intenție de transformare a acestui sistem în unul de natură ofensivă. Acest lucru nici nu se poate realiza. Prin urmare, aceste afirmații sunt false. Elementele sistemului anti-rachetă nu vizează în niciun fel Federația Rusă, ci amenințări potențiale cu atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, mai precis din Orientul Mijlociu.

A mai existat o poziționare a autorităților ruse, inclusiv în discursul ministrului de Externe rus, prin care se solicitau garanții juridice că NATO nu se va mai extinde. Noi nu putem să punem sub semnul întrebării decizii pe care Alianța Nord-Atlantică le-a luat în trecut, inclusiv cele care au fost luate la Summitul de la București, care se referă la posibilitatea ca Ucraina și Georgia să devină membri ai NATO atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Acea declarație rămâne valabilă.(…)

Eu cred că ceea ce este important este să descurajăm orice fel de intenție agresivă. (…) Pot să existe în egală măsură consecințe ale unor acțiuni agresive. UE are un set cuprinzător de sancțiuni, România a susținut adoptarea de diverse seturi de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Eu cred că seturile de sancțiuni au rol important de descurajare, mai ales dacă ne gândim la posibilitatea adoptării de sancțiuni economice care pot să afecteze serios economia dintr-un stat terț.

Nimeni nu cred că își dorește în acest moment, și cred că nici Federația Rusă n-ar trebui să își dorească în acest moment o escaladare.

Ne îngrijorează aceste evoluții și în negocierile care vor urma în perioada următoare pentru noul concept strategic NATO, discuția despre flancul estic va ocupa un loc important. Este foarte important să consolidăm flancul estic, astfel încât să nu existe disparități între nord și sud.”, conchide ministrul de Externe el României.

Întrebat dacă România este ținta unui război hibrid, Bogdan Aurescu a explicat, la Digi24, că „atacurile de tip hibrid pot să îmbrace diferite forme. Atacuri cibernetice, securitatea energetică (criza gazului din Moldova), pot fi acțiuni de propagandă, de dezinformare, nu vreau să mă pronunț că nu e rolul MAE, dar cu siguranță în cadrul NATO și UE există o preocupare în creștere pentru găsirea de răspunsuri adecvate.

Un concept care e tot mai mult utilizat, conceptul de reziliență. Reziliența prespune rezistența la astfel de acțiuni cu caracter destabilizator.

În România funcționează deja Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență. Lucrăm la operaționlizarea acestui centru care se va ocupa de diverse dimensiuni ale acestui concept de reziliență. După ce o operaționalizăm, vom internaționaliza această instituție pentru parteneri.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri