Caută
Close this search box.

China poate lansa bombardamente de pe orbita terestră, cu ajutorul armelor hipersonice

bombardamente

Noua rachetă hipersonică a Chinei este capabilă să se menţină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze bombardamente orbitale, asupra oricărei ţinte de pe planetă, a avertizat, într-un interviu online, generalul-locotenent Chance Saltzman, adjunctul şefului Operaţiunilor Spaţiale (cyber şi nucleare) din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA.

În luna octombrie, Financial Times a publicat un articol referitor la testarea de către China, în luna august, a unei rachete hipersonice care a fost lansată pe orbita terestră. Racheta ar fi înconjurat Pământul înainte de a coborî spre ţinta (aflată în China), pe care a ratat-o însă cu aproximativ 32 de kilometri.

„Cred că vorbim despre un sistem cu totul diferit”, a spus generalul american referitor la noua armă hipersonică a Chinei, despre care a precizat că este un aşa-numit „sistem de bombardament orbital” (în limba engleză: Fractional Orbital Bombardment System -FBOS).

China a testat o rachetă nucleară hipersonică, folosind modelul de rachetă „Long March”, cu care au zburat și astronauții chinezi în misiunea recentă Shenzhou-13.

Chance Saltzman a explicat că această rachetă se deosebeşte de rachetele clasice, balistice, care realizează un zbor suborbital, pe o traiectorie balistică uşor de determinat. În schimb, racheta hipersonică a Chinei poate rămâne pe orbita terestră cât de mult doresc cei care o controlează. În momentul în care e selectată o ţintă terestră, racheta părăseşte orbita şi e lansată asupra coordonatelor ţintei.

Avantajul strategic al unei astfel de arme este că ea poate fi transformată într-un „satelit”, iar potenţialii inamici nu pot anticipa momentul exact în care racheta va fi lansată asupra vreunei ţinte, aşa cum se întâmplă în cazul unei rachete balistice clasice, a cărei lansare poate fi uşor observată din satelit iar traiectoria (şi ţinta vizată) poate fi calculată precis.

Generalul american a recunoscut că, în acest caz, este vorba despre „o capacitate tehnologică extrem de dezvoltată” la care Forţele Spaţiale SUA trebuie să găsească o modalitate de contracarare.

„Este necesar, în opinia mea, ca Forţele Spaţiale americane să se asigure că putem dezvolta acele capacităţi care să ne permită să monitorizăm astfel de arme, înainte de a fi lansate, la modul ideal, dar şi pe întreaga durată a funcţionării lor, indiferent dacă sunt pe orbită sau nu”, a spus Saltzman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri