Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îl acuză pe Florin Cîţu că a compromis campania de vaccinare, prin declaraţiile pe care le-a făcut.

Reacţia vine după ce preşedintele PNL a criticat draftul legii privind certificatul verde profesional, pe care l-a propus coaliţiei ministrul PSD.

Ministrul a precizat că certificatul trebuie introdus în funcţie de ritmul de creştere, la trei săptămâni de creştere consecutivă.

Rafila afirmă că, la începutul lunii august, ar fi trebuit introdus certificatul verde profesional.

”Dacă l-am fi introdus în luna august, sutele de morţi care s-au înregistrat în fiecare zi nu ar fi fost în bilanţul negru al acestei pandemii şi al valului patru (…) Noi venim cu un astfel de model şi este contestat de cineva care nu a luat nici o măsură şi a introdus măsurile de relaxare, într-o perioadă de creştere rapidă a numărului de infectare”, a mai afirmat Rafila.

Acesta susţine că premierul Florin Cîţu a introdus măsuri de relaxare după 16 săptămâni de creştere.

”Nu înţeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care chiar nu a făcut nimic în ceea ce priveşte campania de vaccinare, a compromis-o prin declaraţii şi ne acuză pe noi că facem un lucru greşit în condiţiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent de introducere a unui certificat care să poată să fie aplicabil în sectorul public şi privat, în condiţiile în care proiectul de lege al PNL se referă strict la sectorul medical”, a declarat Alexandru Rafila, referindu-se la declaraţiile lui Florin Cîţu.

Ministrul Sănătăţii afirmă că liderul PNL face declaraţii mai degrabă politice.

”Mi se pare pur şi simplu o chestiune cu o conotaţie politică, dorinţa de a pune în discuţie funcţionarea acestei coaliţii, decât o chestiune care să ţină de sănătatea publică. Discutăm doar despre un draft”, a mai declarat Rafila.

”A fost un prim draft (…) Dacă nu se doreşte să avem un prim draft şi să avem această situaţie de haos şi de incapacitate a statului român de a lua nişte măsuri în timp util şi distrugem de la prima încercare un astfel de document, atunci, cu adevărat, cei care pun în pericol adoptarea unui astfel de document pun în pericol sănătatea publică”, a adăugat Rafila.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat, joi, că a primit noul proiect de lege referitor la certificatul verde profesional, dar nu a fost analizat cu specialiştii.

Cîţu a precizat că PNL nu poate fi de acord cu susţinerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează, mai ales când scopul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit.

Potrivit liderului PNL, s-a agreat în coaliţie ca testarea să fie suportată doar 45 de zile.

”Nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe”, afirmă preşedintele PNL.

”Trebuie să pornim de la principiul de bază: ce am dorit cu acest certificat verde, adică să creştem rata de vaccinare. Dacă oferim o testarea gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie…”, a adăugat Cîţu, precizând că introducerea certificatului verde permitea ca economia să rămână deschisă în această perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.