Caută
Close this search box.

Rusia afirmă că ar putea fi nevoită să desfăşoare rachete nucleare cu rază intermediară de acţiune în Europa

putin

Rusia a afirmat luni că ar putea fi nevoită să desfăşoare rachete nucleare cu rază intermediară de acţiune în Europa, ca reacţie la ceea ce consideră a fi planuri similare ale NATO, transmite Reuters.

Avertismentul ministrului adjunct de Externe, Serghei Riabkov, amplifică riscul unei noi acumulări de arme pe continent, tensiunile Est-Vest fiind cele mai grave de când s-a încheiat Războiul Rece în urmă cu trei decenii.

Riabkov a spus, potrivit News.ro, că Rusia va fi forţată să acţioneze dacă Occidentul refuză să i se alăture într-un moratoriu asupra forţelor nucleare cu rază intermediară (INF) din Europa – parte a unui pachet de garanţii de securitate pe care îl cere ca preţ pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

Lipsa de progres către o soluţie politică şi diplomatică ar determina Rusia să răspundă într-un mod militar, cu tehnologie militară, a declarat Riabkov agenţiei de presă ruse RIA.

”Adică va fi o confruntare, aceasta va fi următoarea rundă”, a spus el, referindu-se la potenţiala desfăşurare a rachetelor de către Rusia.

Armele nucleare cu rază intermediară – cele cu o rază de acţiune de 500 până la 5.500 km – au fost interzise în Europa în temeiul unui tratat din 1987 între liderul sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov şi preşedintele SUA, Ronald Reagan, în ceea ce a fost salutat la acea vreme drept o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri