Adoptarea şi implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare, pentru grupurile multinaţionale din Uniunea Europeană, este un obiectiv prioritar pentru România, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„România susţine toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiţii echitabile în cadrul pieţei interne a UE. Adoptarea şi implementarea directivei este un obiectiv prioritar şi pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023”, a precizat ministrul Finanţelor.

Propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), desfăşurată la Bruxelles.

Miniştrii de Finanţe au fost invitaţi să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar şi necesitatea transpunerii în legislaţia UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaţionale agreate în Cadrul Incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activităţile globale ale multinaţionalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naţionale sau internaţionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Miniştrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creşterii Durabile 2022 şi Recomandarea pentru politica economică a zonei euro 2022.

De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022. La prima reuniune Ecofin, organizată sub preşedinţia sa, Franţa şi-a prezentat priorităţile în domeniul economic şi financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here