Caută
Close this search box.

Alexandru Rafila confirmă riscul de supraîncărcare a sistemului imunitar cu doze a 4-a la intervale scurte

alexandru rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a comentat la Antena 3 afirmaţia șeful strategiei vaccinurilor din Europa care afirmat nu vrea mai multe doze de rapel pe motiv că ar exista risc de supraîncărcare a sistemului imunitar.

Şeful strategiei vaccinurilor din Europa nu vrea mai multe doze de rapel pe motiv că ar exista risc de supraîncărcare a sistemului imunitar

Mai exact, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândește rapid transmite Reuters.

În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferință de presă, informează News.ro.

Oficialul EMA şi-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a administra un rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi de a duce la oboseală în rândul populației.

Cavaleri a mai spus că sunt necesare mai multe date despre impactul noii variante asupra vaccinurilor şi o mai bună înțelegere a evoluției valului actual pentru a decide dacă este necesar un vaccin specific pentru Omicron.

Întrebat ce părere are despre acestă afirmaţie Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a spus că crede că șeful strategiei vaccinurilor din Europa are dreptate.

Nu se referea la doza de booster, ci la o potențială doză a patra. S-a discutat în unele state referitor la această doză. Unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficiențe imunologice pentru că răspund mai greu la vaccinare.

Dar în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea. E adevărat că previne formele grave şi decesul, trebuie adaptat noilor tulpini circulante„, a spus Alexandru Rafila.

Citește și: Buşoi pledează pentru certificatul verde: Nici acum nu-i prea târziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri