China şi-a exprimat joi susţinerea faţă de ”îngrijorările rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina, o ţară în care Statele Unite afirmă că se tem de un posibil atac rus până la jumătatea lui februarie, relatează AFP.

Gigantul asiatic, un apropiat al Rusiei, s-a abţinut până acum să ia parte la criza dintre Moscova şi Occident, care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de de faptul că a comasat 100.000 de militari ruşi la frontiera Ucrainei.

Însă, cu opt zile înainte de deschderea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing – pe timpul cărora are loc în mod tradiţional un ”armistiţiu” în conflictele mondiale -, ministrul chinez de Externe Wang Yi a discutat la telefon cu omologul său american Antony Blinken despre Ucraina.

”Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios şi să primească o soluţie”, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat de către Ministerul chinez de Externe.

Această luare de poziţie are loc la o zi după ce Statele Unite şi NATO au respins principala revendicare a Rusiei – şi anume de a se angaja să refuze o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei.

Ministrul chinez a subliniat – fără să numească NATO – că ”securitatea regională nu poate fi garantată printr-o consolidare sau o extindere a blocurilor militare”.

”Îndemnăm toate părţile la calm, să se abţină să crească tensiunile şi să amplifice criza”, a declarat Wang Yi – un ecoul al pozţiei Moscovei, care acuză Occidentul de ”isterie” în privinţa Ucrainei şi dezminte orice plan de invazie a acestei foste republici sovietice.

Potrivit Departamentului de Stat, Antony Blinken a subliniat, la rândul său, ”riscurile mondiale la adresa securităţii şieconomiei pe care le reprezintă o nouă agresiune rusă a Ucrainei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here