Caută
Close this search box.

CNN: Rusia pregătește acte de sabotaj în Ucraina, pentru a justifica o invazie

putin

Statele Unite au informații că Rusia a pregătit un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie, relatează CNN, care citează, vineri, sub anonimat, un oficial american.

SUA ar avea dovezi că agenții au fost antrenați pentru război urban și pentru folosirea de explozibili, scopul fiind de a comite acte de sabotaj împotriva forțelor apropiate Rusiei.

În același timp, în mediul online, influencerii ruși răspândesc tot felul de idei, pregătind terenul pentru o astfel de perspectivă, astfel încât o eventuală invazie rusă în Ucraina să nu ia pe nimeni prin surprindere și să sune deplin justificată.

Declarațiile oficialului american intervin în condițiile în care și Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat, vineri, că serviciile speciale ruse pregătesc acte de provocare împotriva forțelor ruse din Transnistria, în încercarea de a acuza Ucraina.

Pe de altă parte, site-urile guvernului din Ucraina au fost ținta unui „masiv atac cibernetic”, desfășurat joi seara. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”.

Și consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a făcut aluzie la astfel de scenarii, în care ar fi fabricate pretexte pentru o invazie.

„Comunitatea noastră a primit informații care acum sunt considerate mai puțin relevante, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica eventual pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan.

„Am văzut o astfel de strategie în 2014. Pregătesc din nou această carte de joc și vom vedea, administrația va avea mai multe detalii, pe care le vom împărtăși cu presa în următoarele 24 de ore, dacă este viabil acest scenariu al creării unui pretext”, a spus Sullivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri