Guvernul britanic a anunţat luni o îngheţare pentru doi ani a taxei radio-tv pentru BBC şi chiar a pus sub semnul întrebării supravieţuirea acestui mod de finanţare a British Broadcasting Corporation, o măsură denunţată ca un atac politic într-un moment în care premierul Boris Johnson este vizat de mai multe scandaluri, relatează AFP.

„BBC este o mare instituţie naţională, care ocupă un loc unic în patrimoniul nostru cultural, dar într-o perioadă în care familiile se confruntă cu o puternică creştere a costului vieţii, noi nu putem pur şi simplu să le cerem acestora care lucrează din greu să plătească şi mai mult pentru taxa lor tv”, a declarat în faţa deputaţilor ministrul culturii, Nadine Dorries.

Ministrul a anunţat că valoarea taxei radio-tv, pe care BBC voia să o crească la 180 de lire, va fi îngheţată la 159 de lire (190 euro) până în 2024, iar apoi „va creşte în funcţie de inflaţia din următorii patru ani”.

În afara acestui acord, Dorries se întreabă asupra utilităţii acestui „model de finanţare a BBC pe termen lung”, după ce lăsase să se înţeleagă pe Twitter în cursul weekendului că ea ar vrea să suprime acestă taxă după 2027.

Respectiva măsură a provocat vâlvă, întrucât BBC este o instituţie în Regatul Unit care traversează o perioadă delicată, confruntându-se cu diverse dificultăţi, de la a-şi reîmprospăta audienţa, critici vehemente din partea puterii cu privire la presupusa sa lipsă de imparţialitate, până la restricţii bugetare care au provocat deja tăieri masive de costuri în ultimii ani.

Declarându-se dezamăgiţi într-un comunicat citat de Agerpres, Richard Sharp şi Tim Davie, preşedintele şi respectiv directorul general al grupului, au apărat o taxă care reprezintă „un excelent raport între calitate şi preţ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here