Președintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, la Palatul Cotroceni, Planul Național de Combatere a Cancerului. „Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient”, a precizat șeful statului, menționând că din 2023 ar trebui să devină operaționale programele de screening pentru anumite cancere, dar și soluții de îngrijiri paliative pentru bolnavi.

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la evenimentul de lansare a Planului Național de Combatere a Cancerului, despre care a spus că este „un plan care este mai mult decât binevenit, fiind îndelung așteptată o strategie coerentă și unitară de luptă împotriva acestei temute maladii”.

„Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate și direcții de acțiune pentru punerea imediată în practică, și nu doar prin dialog despre deziderate, necesități și justificări ale lipsei de acțiune.

Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer.

Cu siguranță, conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei”, a declarat Klaus Iohannis.

El a apreciat că planul fixează obiective realiste și măsurabile și că definește un traseu standardizat al pacientului.

„Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient.

Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare.

O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer. Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii.

Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați”, a adăugat șeful statului.

Președintele Iohannis a mai spus că Planul Național de Combatere a Cancerului „este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here