Caută
Close this search box.

Legendarul actor Sidney Poitier a murit

Legendarul actor Sidney Poitier, care a doborât barierele rasiale devenind primul actor de culoare recompensat cu un Oscar pentru rolul din ”Lilies of the Field”, inspirând o întreagă generaţie în timpul mişcării pentru drepturi civile, a decedat, la 7 ianuarie 2022, la vârsta de 94 de ani, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Bahamas, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Sidney Poitier este primul actor de culoare care a fost distins cu un Oscar. S-a născut pe 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

Poitier s-a născut prematur, fără prea mari şanse de a supravieţui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că, în momentul naşterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei. Copilăria şi-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate şi cu o populaţie de doar 1.500 de persoane.

În primii ani de adolescenţă, părinţii l-au trimis în capitala Nassau, la nişte rude, urmând să-şi găsească de lucru acolo. Manifestând o înclinaţie către delincvenţa juvenilă, a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.

La 18 ani, s-a mutat la New York. Şi-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. A petrecut următoarele şase luni dedicându-se carierei actoriceşti şi, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat şi distribuit în piesa ”Lysistrata” de pe Broadway, potrivit site-ului museumofuncutfunk.com.

În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru şi oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ”No Way Out” (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.

Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul ”Blackboard Jungle” (1955). Rolul din „The Defiant Ones” (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959, potrivit site-ului newsone.com.

A urmat rolul din ”Lilies of the Field” (1963), care i-a adus Oscar-ul. A primit şi Premiul Globul de Aur pentru rolul respectiv.

La Hollywood, Poitier a făcut câteva filme memorabile, printre care: ”The Defiant Ones”, ”The Bedford Incident”, ”In the Heat of the Night” (1967), ”They call Me Mister Tibbs” (1970), ”The Organization” (1971), ”A Patch of Blue” (1965), ”Guess Who’s Coming to Dinner?” (1967) şi ”To Sir, With Love” (1967). Ultimul film în care Sidney Poitier a jucat a fost „The Jackal”, în 1997.

De asemenea, a regizat câteva filme, dintre care cel mai mare succes l-a avut comedia ”Stir Crazy”. Celebrul trio: Poitier, Cosby şi Belafonte s-a reîntregit în filmul ”Uptown Saturday Night”, tot în regia lui Poitier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri