Caută
Close this search box.

Nicuşor Dan are şi nu are dreptate

florin budescu

A apărut recent ştirea că Nicuşor Dan le spune bucureştenilor care nu au apă caldă, prin intermediul presei, că acesta este primul an în care Primăria Generală a achitat integral obligaţiile de plată la termie.

Personal, cred că majorităţii bucureştenilor puţin îi pasă, când stau în case, în frig, că Primăria Capitalei şi-a achitat datoriile. Dar Nicuşor Dan, în acelaşi timp, are şi nu are dreptate.

… are dreptate…

… pentru că este de notorietate publică faptul că până acum nici un primar al Capitalei nu a fost preocupat să plătească la zi aceste datorii. Singurul care poate fi scuzat este Victor Ciorbea, care a fost în 1996 primar general pentru atât de puţin timp, că nu a avut timp fizic să pună pe tapet această problemă şi să o rezolve.

Ceilalţi primari generali avuţi de Bucureşti ori nici nu le-a trecut prin cap să rezolve cumva chestiunea termoficării (după cunoştinţa mea, primul care a pus problema public a fost candidatul la primărie Dinu Patriciu, în alegerile locale din 1996), ori problema exista pe agenda publică, dar, din diverse motive, nu a fost rezolvată.

Ultimii doi primari generali de până la Nicuşor Dan au fost atât de cinici, încât au politizat subiectul la maximum, urmărind dinandins, cu bună ştiinţă, cred eu, să nu îl soluţioneze.

Sorin Oprescu făcea dansuri amerindiene în jurul focului şi nu a făcut nimic. Ironia face că, imediat după dispariţia sa din Primăria Capitalei, sub un biet interimar, o conductă magistrală a plesnit în zona Eroilor şi carosabilul s-a prăbuşit. Desigur, PNL a fost acuzat pentru toată bulibăşeala de acolo.

Cea mai cinică însă a fost Gabriela Firea. Toate lucrurile despre care am scris în ultimii ani, despre cum trebuie procedat cu termoficarea bucureşteană, au fost spuse cumva de Gabriela Firea, în campania electorală din 2016.

Firea ştie foarte bine ce trebuia şi trebuie făcut şi nu a făcut absolut nimic. Ba, mai mult, când a devenit primar general, a mutat pierderile de pe vechea Radet, aflată în faliment, pe Termoenergetica, iar datoriile au continuat să se acumuleze, pentru că sistemul produce datorii.

Nu numai atât, dar Gabriela Firea nici nu a plătit subvenţia primită de la Guvern, către Elcen, provocând astfel insolvenţa acestei entităţi. În aceste condiţii, strigătele ei de acum, cu „Plicuşor Ban” şi alte prostii, sunt încă o dovadă de cinism. Este vinovată. Moral, politic.

… nu are dreptate…

… pentru că singura soluţie de stopare a producerii de pierderi din termoficare, în Bucureşti, era dereglementarea sistemului de tip moscovit care produce aceste pierderi. În loc să facă asta, Nicuşor Dan a greşit, continuând să investească în înlocuirea ţevilor şi transformând Termoenergetica în Cooperativa Cârpirea În Zadar.

Pe 10 noiembrie anul trecut, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea magistrală, din cei 954, în Bucureşti. 1,6 miliarde de lei, dintre care 1,3 miliarde sunt finanțare nerambursabilă.

Pe 18 noiembrie, primarul general semna un contract de finanţare de 300 de milioane de euro, pentru reabilitarea reţelei de termoficare şi a amintit de suma de 200 de milioane de euro, care va veni din partea Guvernului, pentru ca lucrările să poată fi începute în primăvara anului viitor. Adică a anului trecut. Bani în vânt.

Am atras atenţia încă dinainte de această dată că, oricât de susţinut va reabilita reţeaua Nicuşor Dan, tot va fi prea încet, sistemul va continua să producă pierderi şi rezultatul va fi un fiasco: Capitala va rămâne şi iarna viitoare (adică aceasta) tot în frig intermitent, colorat cu continente de calorifere călâie.

Exact aşa stau lucrurile. Câtă reţea de termoficare a reabilitat până acum Nicuşor Dan? Jenant de puţin. Avariile au continuat, devenind banalitate. Termoenergetica a înfiinţat până şi o aplicaţie de mobil, pe care vezi în timp real unde e avarie şi cât se estimează că va dura.

Pe 27 aprilie, Nicuşor Dan anunţa că lucrări pentru reabilitarea a 40 de kilometri din reţeaua de termoficare au fost scoase la licitaţie. Pe 29 octombrie, edilul a declarat că Energetica reabilitase 8-9 kilometri de reţea de termoficare, din cei 13 km care îi fuseseră repartizaţi la începutul anului şi că, în urma licitaţiei, au fost adjudecate alte două loturi, care totalizează 20 de kilometri.

Pe 3 ianuarie anul acesta, Nicuşor Dan a semnat acordul pentru modernizarea altor 11 kilometri din reţeaua primară. În ritmul acesta, cu 9 km reabilitaţi anual, toată reţeaua primară bucureşteană se va reabilita în peste 100 de ani.

Acesta este un eşec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri