2021: Doi politicieni de frunte proruşi, din Ucraina, Viktor Medvedchuk și Taras Kozak, au câștigat zeci de milioane de dolari, din tranzacții care le-au permis să cumpere concesiuni valoroase, din zăcămintele rusești, pentru aproape nimic.

2022: Taras Kozak pare să fi deținut un câmp petrolier arctic valoros, printr-o structură offshore, în fața unui proxy obscur maghiar.

În august, compania petrolieră de stat Belarusneft a anunțat achiziția unei mici firme rusești, numite Purneft, care operează 69 de puțuri de petrol chiar la sud de Cercul Arctic.

Purneft a realizat un profit după impozitare de aproximativ 10 milioane de dolari, în 2020, și ar fi putut face și mai mult, deoarece câmpul său de petrol era alături de unul deținut de Belarusneft, care căuta să combine licențele.

Afacerea ar fi putut aduce proprietarului firmei în jur de 50 de milioane de dolari, potrivit estimărilor din presa din Belarus. Dar nimeni nu știa cine era acel proprietar.

În spatele lui Purneft, se afla o companie-fantasmă obscură, din Insulele Virgine Britanice, numită Brimipana Trading, iar cine deținea Brimipana era ascuns în spatele legilor drastice privind secretul corporativ din paradisul fiscal din Caraibe, ceea ce înseamnă că adevăratul beneficiar al acordului cu Belarus va rămâne secret.

Dar documentele din Pandora Papers – o scurgere masivă de la 14 furnizori de servicii offshore, obținute de Consorțiul Internațional de Jurnalişti de Investigație – au permis OCCRP să arunce o nouă lumină asupra înțelegerii.

Acestea arată că Brimipana era deținută – cel puțin în documentele corporative – de Aleksandr Kiszel, un cetățean maghiar de origine ucraineană. Julia Korablyova, de la firma de avocatură Lidings, din Moscova, care a oferit consultanță, cu privire la tranzacție, a confirmat OCCRP că Kiszel a fost cel care a vândut firma petrolieră Belarusneft.

Cu toate acestea, Kiszel pare să fie doar o acoperire, care îl ascunde pe adevăratul proprietar Brimipana. Jurnaliştii au identificat legături care sugerează că ungurul este doar o faţadă, pentru politicianul prorus și mogulul mass-media din Ucraina, Taras Kozak.

În februarie, Kozak, soția sa și cele trei canale de televiziune pro-ruse ale sale au fost sancționați de Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, pentru diseminarea de informații antiucrainene, finanțate de Rusia.

Trei luni mai târziu, Kozak și Viktor Medvedchuk, fostul șef și aliat politic și de afaceri de lungă durată al lui Kozak, au fost anunțați de către procurorul general al Ucrainei că sunt suspectați de trădare, în legătură cu trei episoade de activitate ilegală și cooperare cu Rusia. Kozak a fugit apoi din Ucraina, spre Rusia sau Belarus, potrivit unor rapoarte contradictorii.

Legătura lui Kozak cu Brimipana și fuga sa către Rusia sugerează că achiziția Purneft, de către Belarus, ar fi fost „[un] cadou de pensionare anticipată, pentru vânzătorul aparent din Ucraina”, a declarat Jason Corcoran, expert independent în sectorul petrolier rus.

Aleksandr Kiszel nu are profilul unui magnat al petrolului. Adresa lui este o casă anonimă, dintr-un sat maghiar. În timp ce un profil de rețea de socializare, actualizat ultima dată în 2017, îl listează pe Kiszel ca locuind în Kiev, înregistrările corporative din Ucraina nu indică faptul că el a făcut vreodată afaceri acolo, în nume propriu.

Nu există nimic în fotografiile de familie postate online de rudele sale, care locuiesc în provincia ucraineană unde s-a născut, care să arate că este un om de afaceri de succes, ca să nu mai vorbim de a fi proprietarul unui câmp petrolifer.

Cu toate acestea, Kiszel are mai multe legături cu companii deținute de Kozak și de soția acestuia.

Potrivit documentelor depuse la Eurobank Cyprus, în 2016, găsite printre documentele Pandora, Brimipana a fost una dintre cele două surse principale de finanțare ale firmei cipriote Soferco Trading Ltd, deținută de soția lui Kozak, Natalia Lavrenyuk.

Brimpana a oferit finanțare directă Soferco, prin transferuri de bani, mai degrabă decât prin împrumuturi, sugerând că familia Kozak a fost în spatele Brimpana și Soferco.

„Urmați banii, nu documentele”, a spus expertul în combaterea spălării banilor Martin Woods, explicând că, în timp ce proprietatea efectivă poate fi ascunsă de proxy, fluxurile financiare pot oferi indicii mai bune despre interesele adevărate aflate în joc.

Brimipana a plătit 1 milion de dolari firmei Turul Investments, a lui Kozak, în decembrie 2018, aparent, pentru a cumpăra o firmă austriacă Onyx Aviation, care a fost, totuși, lichidată în decurs de un an.

Un fost asociat al lui Kozak a fost de acord să transmită întrebări, dar Kozak nu a răspuns. Kiszel nu a răspuns nici la o solicitare a presei, de a comenta pe marginea acestor informaţii.

Este posibil ca utilizarea aparentă de către Kozak a proxy-urilor să fi dat deja roade. După ce procurorii ucraineni l-au înștiințat pe Kozak, cu privire la suspiciunea de înaltă trădare, pe 11 mai, ei au obținut și o ordonanță judecătorească, de a sechestra bunurile deținute pe numele lui. Dar orice deține prin proxy, cum ar fi Kiszel, pare pregătit şi studiat pentru evitarea confiscării.

OCCRP este o entitate transnaţională de jurnalişti de investigaţie, care anchetează cazurile de corupţie la nivel înalt. În România, membri OCCRP sunt Rise Project.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.