Caută
Close this search box.

Piesa trupei Zdob și Zdub pentru Eurovision naşte controverse.Versurile cu mesaj unionist, înlocuite

Controverse în jurul piesei care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision. Au fost înlocuite câteva versuri din cântecul “Trenuleţul”, care aminteşte de spaţiul istoric comun al românilor din Republica Moldova şi România.

Decizia de a modifica textul piesei interpretate de Zdob și Zdub și Frații Advahov a scandalizat opinia publică, potrivit TVR.

„Țară veche, țară nouă

Parcă-i una, parcă-s două

Ba aparte, ba împreună

Parcă-s două, parcă-i una”.

În varianta originală a piesei „Trenuleţul”, autorul textului exprimă discret legătura strânsă dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului şi cât de greu e să percepi unde te afli – în Republica Moldova sau în România.

Textul schimbat:

“Trenul vede când aleargă

Cât de mică-i lumea largă

Și că nu mai pare mare

Pentru că nu are hotare”.

În textul modificat, trimiterea la spaţiul istoric comun nu mai există.

Modificările la piesa care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision au scandalizat opinia publică. Pe reţelele sociale, oamenii se revoltă şi spun că piesa nu mai este aceeaşi fără versurile care promovează un mesaj unionist.

Vasile Advahov a declarat pentru TVR Moldova că nu a ştiut de înlocuirea strofei, întrucât Roman Iagupov, solistul formaţiei Zdob şi Zdub, obişnuişte adesea să improvizeze pe scenă.

Vasile Advahov, instrumentist: „Eu optez ca textul să nu fie schimbat, ca mesajul să fie cel original. Doar că Eurovision are anumite condiţii şi reguli. O strofă trebuie să fie în engleză, ca mesajul să fie înţeles de toată lumea, nu doar de vorbitorii de limbă română. Noi toţi ne vom strădui să păstrăm originalul piesei şi tot ceea ce doreşte publicul şi anume fraza care aţi spus-o dvs”.

O decizie finală legată de versurile piesei încă nu a fost luată însă mai mulţi internauţi au lansat o petiţie online prin care cer ca Bucureştiul şi Chişinăul să participe la Eurovision cu o singură piesă, “Trenuleţul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri