Caută
Close this search box.

Reguli noi pentru certifcatul de vaccinare în UE: din 1 februarie documentul e valabil doar dacă aveți și doza booster

Din 1 februarie se schimbă regulile de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatul digital, care atestă vaccinarea, este valabil doar în anumite condiţii şi e necesară doza booster. Mulţi români, care lucrează în străinătate sau au vacanţe planificate în vestul Europei, s-au grăbit să facă şi a treia doză de vaccin anti-COVID. În ţara noastră, aproape 2,4 milioane de oameni au şi booster-ul administrat.

De marți puteți întra intr-o altă țară UE cu documentul online care dovedește că aveți două doze de vaccin doar dacă nu au trecut mai mult de nouă luni de când ați făcut-o pe ultima. Altfel, certificatul care atestă vaccinarea e valabil doar dacă aveți și doza booster.

”De la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu în interior, un certificat care este valabil cu 3 doze sau 2 doze după caz. Deci cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze în cazul în care au încheiat schemă de vaccinare cu mai multe de 270 de zile anterior. Vestea bună dacă vreți este că toți acești cetățeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiți la nivelul Uniunii, așa este recomandarea, atât de carantină cât și de testare”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Astfel că mulți români care lucrează în străînătate sau pleacă în vacanțe s-au înghesuit în ultimele zile să se vaccineze cu doză booster.

Consiliul Uniunii Europene le recomandă persoanelor care nu au un certificat covid valabil să facă un test înainte să plece din țară sau la 24 de ore după sosirea la destinație. Consiliul European recomandă că navigatorii, lucrătorii din domeniul transporturilor și pacienții care călătoresc din motive medicale grave să fie scutiți de aceste cerințe. Nici copiii sub 12 ani nu au nevoie de certificatul digital atunci când ies din țară.

Din cele 11 milioane și jumătate de certificate digitale descărcate până acum, cele mai multe, peste 90% au fost generate pentru persoane vaccinate, adică peste 10 milioane. Puțîn peste 4% din totalul certificatelor includ un test negativ, iar mai puțin de 6% adică 600 de mii atestă trecerea prin boală. Cele mai recente date arată că în România sub 15 la sută din populația eligibilă s-a vaccinat cu doză booster.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri