Rusia nu vede motivul organizării în zilele următoare a unei noi runde de negocieri cu Occidentul, pe tema revendicărilor pe care le are, cu privire la garanţii de securitate, a anunţat un diplomat rus, după primele reuniuni marcate de divergenţe, relatează AFP.

”În lipsa clarificării faptului dacă există (…) rezerve de flexibilitate de cealaltă parte, nu există motive să ne aşezăm la masa (negocierilor) în zilele următoare, să ne reunim din nou şi să începem aceleaşi discuţii”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu televizat, acordat postului rus de televiziune RTVi.

Această declaraţie are loc pe fondul unei reuniuni la Viena a Consiliului Permament la Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a treia şi ultima secvenţă a unui intens balet diplomatic vizând să dezamorseze riscul unui război în Ucraina.

Riabkov a purtat luni discuţii tensionate, la Geneva, cu omoloaga sa americană, Wendy Sherman. NATO şi Rusia au discutat la Bruxelles şi au constatat că au divergenţe profunde privind securitatea Europei.

Rusia, acuzată de către americani şi europeni de faptul că pregăteşte un atac împotrva vecinului său ucrainean, un aliat al Occidentului, a replicat acuzând NATO de faptul că desfăşoară activităţi ostile în apropierea frontierei ruse şi cere garanţii de securtate juridice atât Statelor Unite, cât şi NATO.

Moscova dă asigurări că nu are intenţia să atace Ucraina, cere SUA şi NATO să semneze tratate care să interzică orice viitoare extindere a NATO, desfăşurarea de armament ofensiv în apropierea Rusei şi o reducere drastică a cooperării şi manevrelor militare occidentale în Europa de Est.

”Aceste trei revendcări sunt cheia”, a subliniat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la postul rus Pervîi Kanal. Lavrov anunţă că Occidentul a promis să răspundă în scris săptămâna viitoare.

Un proiect de sancţionare a preşedintelui rus Vladimir Putin, în cazul unei agresiuni militare ruse în Ucraina, a fost prezentat miercuri în Statele Unite. Kremlinul denunţă o iniţiativă care ar ”întrece limita”.

”Rusia nu s-a pliat niciodată sub greutatea sancţiunilor”, a subliniat Serghei Riabkov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here