Caută
Close this search box.

VIDEO LIVE Rusia invadează Ucraina. A cincea zi de război: Kievul rezistă. Președintele Zelenski nu se așteaptă la mare lucru de la negocierile de azi din Belarus

Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei continuă pentru a cincea zi consecutiv. Orașele ucrainene au fost asaltate cu artilerie și rachete de croazieră. Comunitatea internaţională sporeşte sancţiunile economice împotriva Rusiei, precum şi ajutorul militar acordat guvernului ucrainean. UE, Marea Britanie, Canada şi SUA au emis un comunicat comun prin care se angajează să excludă anumite bănci ruseşti din sistemul de mesagerie Swift, un sistem de tranzacţionare care stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat de 11 000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii pentru a efectua transferuri.

În ciuda sancțiunilor apliocate de țările dezvoltate din întreaga lume, Moscova afirmă că nu se va opri până nu-și va atinge obiectivele.

10:10 Armata rusă revendică „supremaţia aeriană” în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civili drept „scuturi umane”. Armata rusă a dat luni asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul, capitala Ucrainei, acuzând totodată puterea ucraineană că îi foloseşte ca „scuturi umane”, informează AFP şi Reuters.

09:52 Un avion al companiei ruseşti Aeroflot, care circula de la Miami la Moscova, a încălcat, duminică, interdicţia de a circula în spaţiul aerian canadian, scrie BBC. Ministerul Transporturilor din Canada a transmis că va deschide o anchetă cu privire la zborul 111 Aeroflot şi că „nu va ezita să ia măsurile corespunzătoare”.

09:00 Ministerul de Externe din Belarus a publicat o fotografie cu în care se vor desfășura negocierile dintre Rusia și Ucraina. Volodimir Zelenski a spus că negocierile vor avea loc la Pripiat, aproape de granița dintre Belarus și Ucraina, fără condiții prealabile.

08:55 Situația în Kiev este sub controlul ucrainenilor după încă o noapte de lupte, a anunțat luni dimineață comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-colonel Alexandr Sirski. El spune că rușii au suferit „pierderi semnificative” și că sunt obosiți și demoralizați.

„Astăzi inamicul a continuat să încerce să treacă de apărarea Kievului. Coloane de trupe rusești au luat cu asalt periferiile capitalei. Toate mișcările forțelor inamicului sunt sub control. Situație este sub control în capitala țării noastre”, a spus Alexandr Sirski.

08:40 Rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei, relatează BBC.

08:00 Google a dezactivat temporar serviciul Google Maps în Ucraina. Compania a luat măsura dezactivării temporare a Google Maps și a informațiilor live despre cât de aglomerate sunt unele locuri precum magazinele și restaurantele din Ucraina, pentru a menține siguranța comunităților locale, și după consultarea autorităților regionale, scrie Reuters.

06:30 Președintele american Joe Biden va avea luni o conferință telefonică cu aliații și partenerii NATO pentru a discuta despre evoluțiile conflictului din Ucraina și pentru a coordona un „răspuns unit”, au spus luni oficiali ai Casei Albe. Discuția va avea loc la 18.15, ora României.

06:00 Mai multe explozii s-au auzit luni dimineaţă în capitala ucraineană Kiev şi în oraşul Harkov, a anunţat serviciul ucrainian de comunicaţii speciale.

01:30 Armata ucraineană a făcut un bilanț al luptelor de duminică, o zi pe care o descrie drept „un moment dificil” pentru militari, în condițiile în care trupele ruse „continuă să bombardeze în aproape toate direcțiile”.

Cele mai recente relatări din teren sugerează că trupele ruse au cucerit Berdiansk, un port din sudul țării, scrie BBC.

00:32 Spațiul aerian al Canadei a fost închis pentru toate companiile aeriene rusești începând de acum, potrivit ministrului canadian al Transporturilor, Omar Alghabra, potrivit CNN.

00:25 Un număr de 11 nave de transport ale Federației Ruse, fiecare conținând câte un batalion, se îndreaptă spre Odesa, se va încerca debarcarea trupelor, anunță Aleksei Arestovici, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ucrainene, informează NEXTA pe Twitter.

În Kiev la această oră au început să sune din nou sirenele. Locuitorii sunt îndemnați să meargă în adăposturi.

00:15 Aeroportul Zaporojie a fost ținta unui atac aerian

00:03 Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat duminică preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP.

Război în Ucraina, ziua a 4-a

23:40 Ţările G7 au anunţat duminică seara că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă şi că sunt gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după cele deja anunţate în această săptămână, dacă aceasta nu pune capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, relatează AFP.

22:32 ​Imagini satelitare realizate duminică surprind o coloană masivă de tancuri si trupe terestre rusești ce se îndreaptă în direcția capitalei ucrainene Kiev, de la aproximativ 60 de kilometri distanță, informează Reuters.

22:30 Atac cu rachete la Cerkasî

22:01 Pagina de Instagram a primarului Kievului, Vitali Klitschko, a fost clonată

21:00 Noi atacuri cu drona: Un sistem rusesc de rachete antiaeriene BUK, distrus cu drona Bayraktar TB2 – VIDEO.

20:55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnirea dintre delegațiile ucraineană și rusă de luni, informează CNN.

20:00 UE alocă 450 milioane euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Administrația Biden va cere Congresului SUA aprobarea unui ajutor de 6,4 miliarde de dolari.

19:33 Toate statele Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. Anunțul a fost făcut duminică de președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

18:40 Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un interviu acordat CNN Turk, potrivit Reuters.

18:02 900 de oameni din 44 de orașe ale Rusiei au fost reținuți duminică de poliție după ce au participat la proteste împotriva invaziei din Ucraina, anunță Reuters, citând un ONG din Rusia. Protestele de duminică au coincis și cu împlinirea a 7 ani de la asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov.

17:30 Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev

17:10 Nouă civili, între care un copil, și 18 militari ucişi la Kiev începând de joi, de la declanșarea invaziei Ucrainei – primar

16:09 Ucraina acceptă să meargă la negocieri cu Rusia la frontiera cu Belarus

16:00 La Vatican, Papa Francisc a lansat un apel emoționant pentru oprirea războiului, spunând că are ”inima frântă” și că Dumnezeu este de partea celor cale aleg pacea, nu războiul.

15:01 Ucraina a depus la Curtea internațională de Justiție o cerere prin care solicită ca Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid cu scopul de a-și pentru a justifica agresiunea, spune Zelenski.

14:25 Rusia a dat oficialilor ucraineni un termen limită până duminică la 14.00 (ora României) pentru a decide dacă vor să vină la negocieri în orașul bielorus Gomel, aflat la intersecția granițelor Rusiei, Ucrainei și Belarusului.

Vladimir Medinsky, șeful delegației ruse și consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA Novosti că vor rămâne până la ora alocată și vor aștepta un răspuns.

14:00 Forțele ucrainene controlează în totalitate Harkivul spune guvernatorul orașului. „Controlul asupra Harkivului este în totalitate al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamici”, a scris Oleh Sinegubov pe Telegram.

13:00 Forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari în timpul invaziei lor în Ucraina, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar, adăugând că numărul exact va fi clarificat ulterior.

11:30 Un consilier al președintelui ucrainean a declarat duminică că situația nu s-a schimbat semnificativ în Ucraina, țara controlând teritoriul de la vest de Kiev, iar trupele rusești nu au făcut niciun avans în sud.

„Faptul că o delegație rusă a sosit la Gomel cu o propunere de a purta discuții de pace din punct de vedere militar înseamnă un singur lucru: au pierdut inițiativa și acum nu mai pot continua ostilitățile active”, a spus Oleksiy Arestovych.

10:20 Lupte de stradă se dau în centrul Harkivului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, unde armata Rusiei ar fi reușit să ajungă.

09:26 Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters.

„Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată.

08:32 Duminică dimineață, sirenele sună din nou în capitala Kiev, locuitorii sunt îndemnați să intre în cel mai apropiat adăpost antiaerian.

08:00 Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, mândru că armata sa a arătat tuturor că poate lupta cu invazia comandată de Putin:

72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii – nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

07:40 Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier, a declarat duminică primarul orașului.

„Inamicul vrea să distrugă totul în jur”, a declarat Natalia Balasinovici într-o înregistrare video postată online.

Fotografiile și înregistrările video postate online au arătat flăcări mari care se ridicau sub cerul nopții. Autoritățile i-au avertizat pe locuitori să fie în alertă din cauza fumului toxic.

05:00 Marile companii de tehnologie continuă să ia măsuri contra Rusiei. După Facebook, și Google anunță că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

00:53 Premierul britanic Boris Johnson a afirmat, sâmbătă seară, într-un mesaj postat în social media, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean dau dovadă de un eroism uluitor în faţa invaziei ruse.

00:23 Țările occidentale au adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, hotărând în special excluderea a numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, a anunțat sâmbătă noapte guvernul german.

00:10 Sute de soldați ruși par a fi parașutați peste Kiev

00:05 În luptele din Kiev până acum ar fi murit 14 soldați ucraineni și membri ai forțelor de ordine naționale, precum și 6 civili. 71 de persoane au fost rănite, dintre care 25 de civili, relatează jurnalistul Illia Ponomarenko de la publicația The Kyiv Independent.

00:00 Ucraina își închide granițele cu Rusia și Belarus, a anunțat sâmbătă seara premierul ucrainean Denys Shmyhal. Într-o declarație postată pe Telegram, Shmyhal a spus, începând de luni, 28 februarie, numai cetățenilor ucraineni li se va permite să treacă din Rusia și Belarus în Ucraina, anunță CNN.

00:00 Un spital de oncologie pediatrică din Kiev a fost lovit de o rachetă lansată de ruşi, în această seară, iar un copil a murit şi alţi doi au fost răniţi, anunţă publicaţiile din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua a 3-a

23:52 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a confirmat sâmbătă participarea unor combatanţi ceceni alături de trupele ruse angajate în ofensiva împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE.

21. 44 CNN Rusia avansează lent ca pauză pentru negocieri, a spus un oficial NATO.

21.41 CNN Proprietarul Chelsea Londra, Roman Abramovici, apropiat al lui Vladimir Putin, dă administrarea clubului administratorilor săi. Abramovici, care s-a născut în Rusia, a făcut anunțul după ce a solicitat că ar trebui să fie interzis să dețină echipa engleză din Premier League din cauza legăturilor sale cu regimul președintelui rus Vladimir Putin.

21.31 Soldații ucraineni răniți în explozii, la Mariupol, cer arme și vor să se întoarcă la război, conform Digi24.

21.28 Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunță că a intrat cu trupele sale în Ucraina, pentru a se alătura rușilor. Kadîrov este criminalul de casă al lui Putin. El i-a asasinat de ziua lui Putin, în ani diferiţi, pe jurnalista Ana Polistkovskaia şi pe oponentul politic Boris Nemţov, fost premier al Rusiei pe timpul lui Boris Elţîn.

21.22 CNN Firmele americane ar trebui să se ferească de programele malware distructive dezlănțuite în Ucraina, avertizează FBI și CISA.

21.21 CNN Cehia, Olanda și Portugalia vor trimite întăriri, pentru a ajuta Ucraina. „Guvernul a aprobat un transport de arme către Ucraina. Trimitem mitraliere, mitraliere, puști cu lunetă și pistoale și muniția corespunzătoare, evaluate la 188 milioane CZK”, a scris pe Twitter premierul ceh Petr Fiala.

21.00 Germania este pregătită de o limitare a accesului Rusiei la SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, anunţă Berlinul.

21.00 Şi Suedia refuză să joace cu Rusia la baraj pentru Cupa Mondială, scrie News.ro.

20.57 CNN Germania va livra Ucrainei arme și rachete antitanc.

19.48 Alt oraş de corturi se înfiinţează la Sighetul Marmaţiei.

19.45 Fiica purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a postat un mesaj împotriva războiului pe contul său de Instagram, scrie Business Insider. Ulterior, postarea a fost ștearsă, dar între timp fuseseră distribuite capturi de ecran cu mesajul, scrie Digi124. Elizaveta Peskova, în vârstă de 24 de ani, este fiica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

19.42 În cărţile de istorie, se va scrie despre Bătălia de la Herson, un oraş de 135 de kilometri pătraţi, cu 73.000 de locuitori. CNN scrie, citat de Digi24, că ruşii atacă oraşul cu tancuri, elicoptere și rachete.

19.41 Kazahstanul refuză să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei.

19.39 Rusia anunță că închide spaţiul aerian pentru companiile aviatice româneşti, după măsura similară dispusă de București, informează Ziare.com.

18.31 Forțele rusești se adună la marginea Kievului. Capitala, sub interdicție de circulație. Primar: Cine e pe stradă e considerat inamic, scrie Digi24.

18.23 Manifestaţie contra invadării Ucrainei şi la Arad.

18.22 Belgia urmează să trimită Ucrainei 2.000 de mitraliere şi 3.800 de tone de carburant, scrie News.ro.

18.21 Unii soldaţi ruşi sunt dezorientaţi şi nici măcar nu ştiau că au fost aduşi în Ucraina. Un soldat rus a izbucnit în plâns, după ce a fost capturat de forţele ucrainene. Altor prizonieri, după ce li s-a explicat ce se întâmplă cu ei, li s-a pus la dispoziţie un telefon, să îşi sune familia acasă, în Rusia, conform B1 TV.

18.13 CNBC Marea Britanie anulează vizele echipei naţionale de baschet masculin a Belarusului.

18.02 CNN: Avansul Rusiei în Ucraina a încetinit temporar, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

18.01 Protest contra invadării Ucrainei, în Bucureşti. Protestul a început cu un marş la Ambasada Ucrainei, unde manifestanţii şi-au exprimat susţinerea, apoi aceştia au mers la Ambasada Rusiei, din Bd. Kisselef. Un bărbat s-a trântit pe jos, vopsit pe faţă şi pe mâini, cu vopsea roşie. A fost reţinut puţin de Jandarmerie, identificat, apoi eliberat. Apoi, manifestanţii s-au întors la Ambasada Ucrainei.

17.40 Clienţii de servicii fixe şi mobile Orange, Digi şi Vodafone primesc gratuitate la apelurile fixe şi mobile din şi înspre Ucraina, anunţă Digi24.

17.11 Alte proteste contra invaziei Ucrainei ar începe acum cel puţin în Finlanda, Marea Britanie şi Estonia, anunţă Digi24.

17.10 CNBC: Principalul partid de opoziție din Marea Britanie i-a cerut premierului Boris Johnson să-l expulzeze pe ambasadorul Rusiei. David Lammy, ministrul din umbră de Externe, deputat al Partidului Laburist, a spus că Andrei Kelin ar trebui expulzat. Secretarul de stat pentru afaceri externe Liz Truss a avut o întâlnire de foc cu Kelin, joi, după debutul invaziei Rusiei. Lammy a declarat pentru The Independent: „Ambasadorul Rusiei reia minciunile regimului lui Putin, care poartă un război ilegal împotriva Ucrainei”.

17.08 CNBC Proteste contra invaziei ruse a Ucrainei, în capitala Turciei, Ankara.

16.47 Protest de amploare contra invaziei ruse în Ucraina, la Paris, anunţă Digi24.

16.46 CNBC: O navă rusă a fost sechestrată de oficialii francezi, în Canalul Mânecii.

16.45 CNN: Repere din întreaga lume strălucesc în albastru și galben în sprijinul Ucrainei. Empire State Building:

courtesy Getty Images
The Empire State Building is lit in the colors of the Ukrainian flag in New York City, on February 25. (Gary Hershorn/Getty Images)

La fel sunt London Eye, Poarta Brandenburg din Berlin, Turnul Eiffel din Paris.

16.44 CNBC: Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, cere embargou asupra exporturilor ruseşti de petrol.

16.40 CNBC: Fotbaliştii polonezi, inclusiv vârful de atac Robert Lewandowsk şi mijlocaşul Mateusz Klich, au postat o declaraţie comună, prin care se arată în favoarea neprezentării naţionalei Poloniei la meciul eliminatoriu cu Rusia, pentru Cupa Mondială 2022.

16.38 CNBC: Cehia va trimite arme şi muniţie Ucrainei, în valoare de 8,6 milioane de dolari, anunţă ministrul Apărării ceh.

16.37 CNBC: Peste 100.000 de ucraineni au intrat în Polonia, de la începutul războiului.

16.35 Civilii au interzis să iasă din case în Kiev, până luni. Autorităţile deţin informaţii conform cărora diversionişti ruşi sunt infiltraţi în oraş, pentru a culege informaţii şi a desfăşura operaţiuni sub acoperire.

16.34 România a închis spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti, cu excepţia zborurilor umanitare.

16.33 Peste 31.000 de refugiaţi ucraineni au intrat până acum în România, o mică parte dintre ei cer azil în România, conform Digi24.

15.28 Franţa şi Cehia trimit în Ucraina armament, conform G4Media.

15.27 Ungaria se alătură statelor care susţin scoaterea Rusiei din sistemul Swift, anunţă Digi24.

15.26 CNBC: Presa locală din Rusia a fost avertizată cu privire la felul în care scrie despre invazia din Ucraina.

15.24 CNBC: Scoaterea Rusiei din sistemul de plăţi financiare Swift a devenit mai probabilă, după ce Cipru a acceptat propunerea.

15.22 CNBC: Rusia susţine că ar fi cucerit oraşul ucrainian Meltopol. Însă Ştefan Vlaston ssusţine că Meltopol este în continuarea controlat de ucraineni, citând G4Media.

15.20 CNN: Ministerul rus al Apărării neagă că racheta rusă a lovit clădirea rezidențială din Kiev, spun agențiile de presă de stat ruse.

15.18 CNN: Antony Blinken autorizează încă 350 de milioane de dolari, pentru asistența militară a SUA destinată Ucrainei.

15.18 CNN: Nava de marfă deținută Japonia, lovită de o rachetă, în largul coastelor ucrainene.

15.17 CNN: Rusia interzice zborurile de la transportatorii aero bulgari, polonezi și cehi.

14. 37 Două avioane ruseşti Il 76, de transport de trupe, au fost doborâte de artileria ucraineană, în zona capitalei Kiev, informează oficialii americani.

13.07 Statele Unite anunţă că sunt gata să îl evacueze pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zeleski, ţinta numărul 1 a Rusiei, scrie Ştirile ProTV. Deocamdată, Zeleski a refuzat oferta de evacuare, scrie Digi24. „Am nevoie de muniție antitanc, nu de o plimbare” (eng.: „I need anti-tank ammo, ‘not a ride’”), spune preşedintele Ucrainei, citat de The Times of Israel.

12.23 Volodimir Zelenski îl roagă pe premierul israelian Naftali Bannet să gâzduiască în cel mai scurt timp negocieri Ucraina – Rusia.

11.20 Preşedintele Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să nu depună armele şi să apere Kievul.

11.15 Preşedintele american Joe Biden a semnat un memorandum pentru a oferi Ucrainei până la 600 de milioane de dolari sub formă de asistenţă militară imediată. transmite dpa, preluată de Agerpres.

10.30 Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev.

 

Război în Ucraina, ziua a 2-a

23.01 La Tiblisi, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva invaziei ruse în Ucraina. Protestele, însă, au căpătat un ton antiguvernamental din cauza lipsei de răspuns a autorităților la invazia rusă.

Furia protestatarilor a crescut, potrivit Digi24, după ce prim-ministrul Irakli Gharibasvhili a promis că Georgia nu se va alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, chiar în momentul în care vizita un memorial pentru soldații georgieni uciși de armata sovietică în 1921.

21.45 Spania îşi retrage ambasadorul de la Kiev. Ambasadoarea Silvia Cortés va ajunge în Polonia într-un convoi de vehicule, împreună cu alţi aproximativ 100 de cetăţeni spanioli, a declarat vineri ministrul de Externe, José Manuel Albares.

Cortés este ultimul membru al personalului ambasadei Spaniei care părăseşte Ucraina, a spus Albares.

21.00 După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei și acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează DPA, citată de Agerpres.

Inamicul a atacat cu forţe puternice şi a suferit pierderi importante, au precizat acestea. În cele din urmă, însă, cei care apără regiunea au pierdut controlul. Conducerea regiunii a declarat că depune toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

Herson, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, joacă un rol important în protejarea oraşului-port Odesa din sud-vestul ţării.

20.20 Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din statele NATO.

„Reuniune extraordinară a NATO după atacul nejustificat şi neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. Cu toţii am subliniat necesitatea unui răspuns ferm, coordonat şi puternic din partea comunităţii euro-atlantice”, a scris şeful Iohannis pe Twitter.

19.35 Republica Cehă a interzis companiilor aeriene ruseşti să zboare spre această ţară central-europeană începând de sâmbătă şi ia în considerare măsuri suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, pe lângă sancţiunile convenite de Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

19.01 Senatorul american democrat Chris Coons, care prezidează subcomitetul din Senat care supervizează ajutorul extern, a declarat vineri că va susţine un proiect de lege privind cheltuieli de urgenţă în valoare de 10 miliarde de dolari sau mai mult pentru a aborda criza apărută în urma invaziei Rusiei în Ucraina, informează Reuters. citată de Agerpres.

18.35 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a pus mâna pe armă şi afirmă că este gata să lupte pentru a apăra Kievul în faţa trupelor ruse, potrivit unor imagini ale postului CNN, preluate de Le Monde.

18.15 Forţele armate ucrainene susţin că au provocat pierderi grele Rusiei în război, Ministerul Apărării de la Kiev afirmând că armata rusă a „pierdut” 2.800 de soldaţi, relatează dpa.

17.28 Lucian Bode: 10.624 de ucrainieni au intrat în România, în ultimele 24 de ore. 11 au cerut azil în România.

17.26 Primarul oraşului Mariupol anunţă că 35 de civili au fost răniţi. Treizeci şi cinci de civili au fost răniţi în oraşul Mariupol, din sudul Ucrainei, aflat sub un asalt al forţelor ruse, a anunţat primarul acestui oraş, potrivit DPA, via Agerpres.

Nouă oameni sunt răniţi grav, iar 26 prezintă răni mai uşoare, a declarat primarul Vadim Boicenko, citat de agenţia de presă UNIAN. El i-a acuzat pe militarii care îi susţin pe separatişti că au deschis focul asupra unor clădiri civile din oraş.

17.20 Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni să preia puterea la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, o „clică de neonazişti şi drogaţi”, potrivit AFP .

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

16.36 O ucraineancă înfruntă un grup de soldați ruși: „Luaţi seminţe şi puneţi-le în buzunare. Să crească flori, când veţi fi îngropaţi aici!”. Transcript:

-Cine sunteţi?
-Avem exerciţii. Vă rugăm să mergeţi pe aici.
-Ce fel de exerciţii? Sunteţi ruşi. Deci… ce faceţi aici?
-Discuţia noastră nu va duce nicăieri.
-Sunteţi ocupanţi, sunteţi fascişti. Ce faceţi pe pâmântul nostru cu toate armele astea? Luaţi aceste seminţe şi puneţi-le în buzunare, ca să crească floarea soarelui, când veţi fi cu toţii îngropaţi aici.

16.34 Maia Sandu îndeamnă la solidaritate: Ucraina e prietenul nostru.

16.32 Un civil ucrainean se aşază în fața blindatelor rusești, care defilează prin sudul Ucrainei.

16.14 Turcia nu poate opri navele de război rusești care intră în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat ministrul de externe turc, citat de Digi24.

15. 51 O navă sub pavilion moldovenesc a fost lovită de un obuz, în apele neutre din Marea Neagră. Inițial, s-a crezut că este vorba despre un vapor românesc.

15.48 Drama ucraineană afectează direct firmele cu șoferi ucrainieni.

15. 36 Angela Merkel: Invazia Ucrainei, de către Rusia, un război de agresiune, o ”ruptură profundă în istoria Europei”.

15.35 Bashar al-Assad salută, într-o convorbire la telefon cu Putin, invazia Ucrainei drept o ”corectare a Istoriei” şi o ”restabilire a echilibrului ordinii internaţionale după căderea Uniunii Sovietice”, conform News.ro.

15.02 Comunitatea internaţională anunță noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.

„Potrivit asociației transportatorilor polonezi TLP, multe firme de transport din această țară se confruntă cu dorința șoferilor ucrainieni de a se întoarce în țara natală pentru a fi lângă familii și a încerca să le scoată din țara afectată de război.

Polonia angajează peste un milion de lucrători ucrainieni în transporturi, astfel că evenimentele recente îi afectează grav pe transportatorii din această țară, provocând lacune în forța de muncă a multor flote, exacerbând deficitul actual de șoferi care afectează întregul continent.”, scrie Revista Tranzit.

14:15 Papa Francisc a mers vineri la ambasada Rusiei pe lângă Sfântul Scaun și i-a transmis ambasadorului Moscovei îngrijorarea sa cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat Vaticanul. Potrivit Reuters, se crede că este pentru prima dată când un papă merge la o ambasadă în timpul unui conflict. De obicei, ambasadorii sunt convocați de către Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun

14:00 Alimentele, medicamentele şi numerarul sunt pe cale de a se epuiza în unele zone din Ucraina după invazia declanşată de Rusia, care ar putea împinge un număr de până la 5 milioane de persoane să se refugieze în afara ţării, au avertizat vineri agenţiile de asistenţă ale ONU, potrivit Reuters. Cel puţin 100.000 de oameni s-au refugiat pe teritoriul Ucrainei după ce şi-au părăsit casele, iar câteva mii au trecut deja graniţa în ţări vecine ca Republica Moldova, România şi Polonia, a afirmat Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, într-un briefing de presă la Geneva.

13:58 Companiile aeriene britanice li s-a interzis să aterizeze pe aeroporturile Rusiei și să traverseze spațiul său aerian, a declarat autoritatea de reglementare a aviației civile din Rusia, potrivit BBC.

13:30 Harta atacurilor și luptelor din Kiev, publicată de Nexta TV

12:55 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters şi AFP.

12:50 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține, într-o conferință de presă, că ”nimeni nu intenționează să ocupe Ucraina”, ci Rusia vrea ca poporul ucrainean să fie independent.

12:31 Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters. „Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe”, a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.

12:10 Tancurile care se îndreaptă spre Kiev poartă steagul URSS. Tancul model T-72B3 avea un camuflaj și marcajul „Z”, precum și un steag roșu al URSS în timp ce mergea pe șosea de-a lungul râului Nipru.

11:40 Șeful armatei ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a spus, vineri, că forțele militare au reușit în a rezista în fața armatei ruse care avansează dinspre nord, scrie CNN. Zaluzhnyi a spus că forțele ucrainene au reușit să respingă pătrunderea trupelor rusești în zona Cernigău de la nord de capitala Kiev. „Vehicule inamice au fost forțate să se retragă din Cernigău în direcția Sedniv și dinspre Horodnea către Semenivka”, a spus acesta.

11:33 Primele unităţi ale armatei ruse au intrat în Kiev, a anunţat vineri Ministerul Apărării ucrainean, informează dpa. „Sabotori” ruşi au pătruns în cartierul Obolon, din nordul capitalei, a anunţat ministerul pe pagina sa de Facebook. Momentan informaţia nu a putut fi confirmată oficial, notează dpa. Ministerul Apărării ucrainean le-a cerut localnicilor să pregătească cocteiluri Molotov şi să anunţe apariţia echipamentelor armatei ruse. Rezidenţii nu ar trebui să-şi părăsească locuinţele, a mai transmis ministerul ucrainean.

11:26 Rusia a bombardat 33 de situri civile în ultimele 24 de ore, de la declanşarea invaziei asupra Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul de Interne de la Kiev, în timp ce trupele ruse avansează spre capitală, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de DPA și preluată de Agerpres. La rândul său, Ministerul Apărării rus a anunţat, citat de agenţia oficială de presă TASS, „dezactivarea” a 118 infrastructuri militare în Ucraina în timpul operaţiunii de „demilitarizare”, negând din nou că armata rusă atacă oraşe din Ucraina.

11:10 Imagini cu invadatorii ruși din capitala Kiev

10:40 Agenția Nucleară Ucraineană spune că a înregistrat niveluri crescute de radioactivitate în Cernobîl, zonă cucerită ieri de armata invadatoare. MInisterul rus al apărării, respinge afirmațiile, spunând că nivelul de radioactivitate este normal.

10:31 Militarii ruși care au confiscat două vehicule ale ucrainene, s-au schimbat în uniforma armatei ucrainene și se deplasau cu mare viteză spre centrul Kievului dinspre Obolon, au fost neutralizați, a scris pe Facebook Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Anna Maliar.

10:25 Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a denunţat vineri atacul „barbar” şi „nejustificat” al preşedintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, după tirurile de rachetă din zori asupra capitalei Kiev, în timp ce ministrul apărării britanic, Ben Wallace, a spus că Rusia vrea să invadeze întreaga Ucraină, dar că trupele ruse nu şi-au atins obiectivul în prima zi a invaziei, relatează AFP şi Reuters.

10:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia) de a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor, relatează Zerkalo nedeli.

9:15 Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa „ocupanţilor ruşi” în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA. La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit „forţele inamice copleşitoare” la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

8:54 Apărarea antiaeriană a Kievului a doborât vineri dimineaţă un avion rusesc, care a căzut lângă un imobil de locuinţe din oraş, a indicat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko, citat de EFE.

8:10 Australia a reproşat vineri Chinei că este „colacul de salvare” al Rusiei, pentru că nu a denunţat invazia rusă din Ucraina şi din cauza deciziei sale „inacceptabile” de a relaxa restricţiile asupra importurilor de grâu rusesc, relatează AFP. Lumea trebuie să fie unită pentru a condamna războiul rus din Ucraina, a declarat premierul australian Scott Morrison, subliniind „absenţa unui răspuns puternic din partea Chinei”.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării.

7:30 Zelenski spune că avansul trupelor ruse a fost în mare măsură oprit

Ucraina a fost atacată joi de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene, potrivit AFP.

„Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul „artileriei”.

Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea, potrivit Reuters.

00.15 Armata ucraineană susține că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru între Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, informează Reuters, citată de Agerpres.

Prima zi de război în Ucraina

23.40 Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar 45 km de teritoriul României, a fost ocupată de trupele ruse, potrivit ministerul ucrainean de Interne.

23.25 Sunt lupte în Harkov, oamenii se refugiază la metrou.

FOTO: Twitter

22.55 Mai multe proteste au avut loc joi, în mai multe oraşe şi capitale din Europa. Oamenii s-au stâns în număr mare la Berlin, München, Hamburg, Paris, Londra, Roma, Varşovia, Madrid sau Dublin pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și pentru a condamna acțiunile Moscovei.

22.45 Numeroase site-uri guvernamentale ruse, inclusiv paginile web ale Kremlinului şi Ministerului Apărării, au rămas joi fără conexiune la internet, a informat observatorul de internet Netblocks şi a confirmat EFE, citată de Agerpres.

„Confirmat: multiple pagini web guvernamentale din Rusia, inclusiv cele ale Kremlinului şi Dumei de Stat, au intrat în ‘offline’; incidentul se produce pe fondul unei avalanşe de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei vecine”, a semnalat Netblocks pe contul său de Twitter.

Întreruperi de internet şi perturbări ale sistemului de telecomunicaţii s-au produs şi în mai multe oraşe importante din Ucraina, pe fondul unei operaţiuni masive de atacuri cibernetice în această ţară.

Netblocks a explicat într-un comunicat că în dimineaţa zilei de joi a avut loc „o întrerupere importantă” a conexiunii la internet în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Potrivit acestei organizaţii, Harkov suferă cea mai mare ofensivă asupra serviciilor de telecomunicaţie, care a dus la deconectarea a numeroşi utilizatori. Deocamdată Kievul pare a fi mai puţin afectat de aceste întreruperi, a adăugat sursa citată.

22.20 Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Oleh Liaşko, a declarat joi că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după prima zi de invazie, informează Reuters.

Ministrul-adjunct al Apărării din Ucraina a declarat că bombardamente intense continuă în Doneţk.

22.01 ONU a deblocat 20 de milioane de dolari ajutor umanitar de urgenţă pentru Ucraina şi ţările vecine.

„Naţiunile Unite îşi intensifică operaţiunile umanitare în şi în jurul Ucrainei şi anunţă că vom atribui imediat 20 de milioane de dolari din fondul nostru de răspuns pentru nevoi urgente”, a declarat secretarul general al ONU în timpul unei scurte alocuţiuni în faţa presei.

Acest ajutor va fi distribuit „de o manieră neutră şi imparţială”. „Ajutăm oamenii care au nevoie, puţin contează unde se află ei”, a precizat Guterres. Invazia Ucrainei „este o eroare, împotriva Cartei” Naţiunilor Unite, ea „este inadmisibilă, însă nu este ireversibilă”.

21.55 Orașul-port Mariupol este sub un tir puternic și au fost raportate sute de explozii, a declarat o sursă diplomatică pentru agenția de presă Reuters, relatează BBC.

O zonă rezidenţială a fost lovită de proiectile. Autorităţile locale au afirmat că 26 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce un district din estul oraşului Mariupol a fost bombardat şi „o tentativă a trupelor ruse de a avansa” a fost zădărnicită.

21.05 Zelenski cere ajutor liderilor europeni.

”Dacă dumneavoastră, stimaţi lideri europeni, lideri mondiali, lideri ai lumii libere, nu ne ajutaţi, şi nu ne ajutaţi bine, mâine războiul va ajunge la porţile voastre”, a avertizat Zelenski într-un discurs transmis pe Facebook, potrivit Agerpres.

Într-un alt mesaj, pe Twitter, el a menţionat că i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv deconectarea acesteia de la sistemul SWIFT de tranzacţii financiare.

20.30 Rusia a estimat joi că şi-a atins cu succes toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei.

20.10 Premierul Indiei, Narendra Modi, a discutat joi la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a îndemnat la „încetarea imediată a violenţei”, a anunţat cabinetul de presă al lui Modi, potrivit AFP.

19.16 Demonstraţii ale ruşilor împotriva invadării Ucrainei, care însă au fost reprimate imediat, au avut loc la Moscova, Sankt Petersburg şi Ekaterinburg. Ziare.com scrie că astfel de proteste au sau au avut loc în 24 de oraşe din întreaga Rusie.

19.08 Forţele ruse au reuşit să intre în zona de excludere dde la Cernobîl, unde este sarcofagul care izolează centrala nucleară, după accidentul din 1987. Zona de excludere era protejată de militarii ucraineni, care au rezistat eroic, spune Cristina Cileacu de la Digi24.

17.27 Avertizare de atac aerian în Kiev. Se aud sirene în tot oraşul. Toţi locuitorii Kievului sunt sfătuiţi să caute adăposturi subterane.

16.50 Ruşii au intrat în Cernobîl.

16.45 Au fost desemnate judeţele în care se vor amplasa tabere de refugiaţi: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Tulcea, Galaţi.

16.32 Digi24: Coloană de tancuri ruseşti atacată de ucraineni, cu drone ale Armatei Ucrainei.

16. 28 SNSPA: Doi din trei români au încredere în Vest şi resping Rusia. Totuşi, 27% dintre ei consideră că aderarea României la NATO şi UE ar fi fost o greşeală, conform News.ro.

16.26 Specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrag atenţia asupra faptului că, în aceste zile, hackerii exploatează la maximum conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina prin transmiterea de mesaje false, prin care utilizatorii sunt îndemnaţi să facă donaţii pentru cauza Ucrainei, scrie Agerpres.

16.24 Dmitri Peşkov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform Digi24: În ceea ce priveşte Kiecul, este nevoie de o operaţiune specială, pentru că trebuie eliberat de nazişti.

16.23 Viktor Orban: Ungaria condamnă atacul rus în Ucraina, dar va rămâne în afara conflictului. „Împreună cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, condamnăm atacul militar al Rusiei”, a spus Orban, conform Agerpres.

16.21 UniCredit: Subsidiara din Rusia este într-o situaţie financiară bună. „Capitalul nostru în subsidiara rusă este mai puţin de 4% din capitalul total al grupului şi dacă ne uităm la împrumuturi şi totalul activelor, este chiar mai puţin de atât”, susţine UniCredit.

16.19 Laurenţiu Reghecampf, antrenor CSU Craiova, conform Agerpres: Cred că războiul din Ucraina va afecta fotbalul european, fotbalul mondial. „Nu e vorba numai de campionatul Ucrainei, cu siguranţă se vor întâmpla foarte multe lucruri în urma acestui război. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în următoarele zile.

E o situaţie foarte dificilă, din ceea ce putem vedea la televizor. Nu ştiu cum vor decurge evenimentele în zilele următoare şi ce se va întâmpla în fotbal, dar cred eu că nu mai e cazul să vorbim de fotbal în momentul de faţă”.

16.07 Rusia susţine că ar fi distrus 70 de ţinte militare, conform Digi24.

15.54: Silviu Nate (Centrul de Studii Globale), citat de Agerpres: Războiul din Ucraina – un atac declarat tuturor sistemelor de organizare democratică. Războiul purtat de Putin la scară largă în Ucraina reprezintă un atac declarat tuturor sistemelor de organizare democratică, care ar putea incomoda comportamentul său discreţionar:

Nu ne aflăm doar într-o criză, suntem deja într-un nou tip de război cognitiv, unde mintea umană a devenit câmpul de luptă, un război predominant neconvenţional care nu a reuşit să dezmembreze Ucraina şi, de aici, domnul Putin a considerat că forţa pumnului îl va aduce mai repede şi mult mai aproape de rezultatul dorit.

15.54 Două aeronave F 35 ale Forţellor Aeriene Americane au aterizat în România, la Baza Aeriană 86 Borcea. Ele vor participa de acum încolo la misiunile de poliţie aeriană, conform Digi24.

15.45 Universitatea din București se oferă să sprijine inclusiv prin cazare și hrană refugiații din Ucraina, dar şi să susțină protejarea patrimoniului universitar din această țară, declară rectorul Marian Preda, citat de G4Media.

15.39 Erdogan spune că Turcia sprijină lupta Ucrainei pentru integritate teritorială. „Acest pas, pe care noi îl considerăm o încălcare a dreptului internaţional, este o lovitură puternică pentru pacea, armonia şi stabilitatea regionale”, a spus el, conform Agerpres.

13:56 MApN acuză un incident cu Rusia în Marea Neagră: O navă militară aflată în apropierea Zonei Economice Exclusive a României deviază sau oprește nave comerciale.

13:40 Kremlinul a transmis joi că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie, în funcţie de „rezultatele” sale şi de „pertinenţa” sa, considerând că cetăţenii ruşi susţin această ofensivă, relatează AFP şi Reuters.

13.31 A fost convocat un summit extraordinar NATO pentru vineri, potrivit Reuters. Șeful NATO urmează să facă declarații de presă la Bruxelles.

13:30 NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi ‘va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei’, după atacul Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat comun citat de dpa.

13:20 Ţări din Europa Centrală se pregăteau joi pentru a primi refugiaţi din Ucraina, Polonia anunţând înfiinţarea unor puncte de primire la frontieră, iar Ungaria plănuind să trimită trupe pentru a crea un coridor dedicat, transmite Reuters. Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, foste componente ale Pactului de la Varşovia şi acum membre ale NATO, au toate graniţe terestre cu Ucraina. ‘În următoarele ore vor fi create puncte de primire pentru refugiaţi din Ucraina’, a declarat ministrul adjunct de interne al Poloniei, Pawel Szefernaker, citat de agenţia PAP și preluat de Agerpres.

13:10 Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Autorităţile de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi dimineaţă o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina. În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia desfăşoară o ofensivă de amploare, din mai multe direcţii, şi că forţele ucrainene rezistă atacului.

13:05 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron cere «cât mai repede» o reuniune NATO. La fel a cerut şi premierul britanic, Boris Johnson.

!2:50 La punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmației și Siret au ajuns, joi dimineață, pe jos, zeci de cetățeni din Ucraina care vor să intre în România de teama războiului pe care Rusia l-a declanșat în această noapte. În zilele următoare ar putea să ajungă în România mii de cetățeni ucrainieni. Oficialii de la București au declarat miercuri că s-au pregătit pentru a primi 500.000 de refugiați.

12:15 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că forţele armate din Belarus nu iau parte la operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, a informat agenţia de presă Belta, citată de Reuters şi France Presse. Serviciul de grăniceri al Ucrainei a anunţat mai devreme că trupele ruse au atacat Ucraina din Belarus, precum şi din Rusia cu asistenţă belarusă în jurul orei locale 5 dimineaţa, potrivit Agerpres.

12:10 Autoritățile Ucrainene anunță că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești. Acestea le-ar fi cerut grănicerilor să se predea. Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.

12:06 În urma unei recomandări a Consiliului de Securitate din Chișinău, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis

11:58 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

11.45 Celula de criză interinstituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean a fost convocată joi, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

11.30 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oricine este pregătit şi capabil să ţină o armă în mână se poate alătura forţelor teritoriale de apărare, dat fiind faptul că poliţia anunţat că va distribui arme veteranilor, relatează Reuters.

Pentru a obţine o armă, trebuie doar să ai la tine un paşaport, a indicat ministrul ucrainean.

„Dragi compatrioţi! Inamicul atacă, dar armata noastră este indestructibilă. Ucraina intră în regim de apărare completă. Toţi cei care sunt pregătiţi şi capabili să ţină o armă în mână se pot alătura chiar acum Forţelor de apărare teritorială şi forţelor armate ucrainene din regiunea dumneavoastră”, a transmis Reznikov, citat de Zerkalo nedeli.

11:05 AFP a publicat imagini cu un bloc de locuințe din orașul Chuguev, Ucraina, lovit într-un bombardament. În imagini se văd pompieri care încearcă să stingă focul izbucnit la mai multe etaje ale clădirii.

11:00 Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţională a Ucrainei susţine că armata ucraineană a recuperat localitatea Sciastie din regiunea Lugansk şi a eliminat 50 de militari ruşi, potrivit EFE.

„Sciastie a fost recuperat după atacul agresorului rus. În timpul încercării de atac echipamentul inamic a fost distrus şi aproximativ 50 de inamici au fost ucişi. Sciastie este sub controlul nostru!”, anunţă centrul pe contul său de Facebook.

10:40 Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a condamnat „ferm” joi „atacul militar rus împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al acestei organizaţii paneuropene cu sediul la Strasbourg şi din care fac parte şi Rusia şi Ucraina, informează AFP.

10:30 Trupele ruse au pătruns în regiunea ucraineană Herson, limitrofă peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014, a informat joi Paza de Frontieră a Ucrainei, transmite EFE.

În prezent, se observă mişcări de echipament militar în peninsulă de la frontiera administrativă„, a anunţat instituţia ucraineană într-un comunicat citat de Agerpres.

Serviciul de pază al frontierei a publicat o înregistrare video în care se poate observa cum blindate, tancuri şi camioane militare traversează pe la postul de frontieră.

„Vehicule militare ruse, inclusiv blindate, au încălcat frontiera în regiunile (ucrainene) Cernigov (nord, frontiera cu Belarusul), Sumî (nord-est, frontiera rusă), Lugansk şi Harkov (est, frontiera rusă), pe la punctul de trecere între peninsulă şi partea continentală a Ucrainei”, a informat Paza de Frontieră ucraineană.

10:50 Ucraina informează despre cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării, informează DPA şi EFE.

În plus, 15 soldaţi au fost răniţi, iar alţi 19 sunt daţi dispăruţi. Podul peste râul Inhuleţ – un afluent al Niprului -a fost distrus, conform agenţiilor de presă citate.

„O femeie şi un copil au fost răniţi în regiunea Konopot, unde o maşină a luat foc. În oraşul Podolsk din regiunea Odesa, sunt şapte morţi, şapte răniţi şi 19 oameni daţi dispăruţi în urma unui bombardament. În oraşul Mariupol, regiunea Doneţk, există un mort şi doi răniţi”, a precizat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe canalul său Telegram.

Gheraşcenko a adăugat că în districtul Nikolaev, la nord-est de Odesa, o persoană a fost rănită în timpul unui atac asupra unui aeroport militar, în timp ce la Semiatki, districtul Herson, un băiat de 17 ani a fost ucis.

Între timp, tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul Ucrainei, în zona regiunii Lugansk, conform informaţiilor transmise de Serviciul ucrainean pentru frontiera de stat.

10:07 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță pe Twitter că România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO, potrivit unui comunicat. Polonia şi statele baltice au anunţat de asemenea că vor cere activarea Articolului 4 din Tratat.

Ce spune ARTICOLUL 4 din Tratatul NATO: Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți.

10:20 Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra ţării vecine, relatează Reuters.

10:10 Republica Moldova a declarat stare de urgență și cere cetățenilor săi din Ucraina să se întoarcă acasă.

9:54 „Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni un război în Ucrainei. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare. Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului”, transmite președintele Emmanuel Macron.

9:39 Momentul când o rachetă rusească lovește un aeroport din vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

9:00 Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin au discutat la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre răspunsul coordonat al Alianţei la invazia Ucrainei de către Rusia, a anunţat joi Departamentul de Stat, citat de Reuters.

Ei au discutat de asemenea paşii suplimentari pentru a asigura securitatea flancului estic al NATO şi Blinken a subliniat că angajamentul SUA faţă de principiul de apărare colectivă Articolul 5 al NATO este „de fier”, a spus departamentul.

8:55 Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse care a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

„Cinci avioane şi un elicopter ale agresorului au fost doborâte”, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă preluat de EFE că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

8:35 Ucraina a fost atacată joi de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene, potrivit AFP.

„Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul „artileriei”.

Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea, potrivit Reuters.

Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev.

Forțele Armate Ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un ecliopert militar rusesc în estul Curainei, în apropiere de Luhansk.

7:4 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi concetăţenilor săi „să nu se panicheze” în faţa ofensivei ruseşti care le afectează ţara, promiţându-le victorie şi anunţându-le – între altele – introducerea legii marţiale, relatează AFP.

Citește și: Preşedintele Ucrainei decretează legea marţială pe întreg teritoriul ţării

„Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat pe Facebook, adăugând că Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurilor militare şi de la frontieră.

Foto: Twitter

Rusia ar fi lansat mai multe atacuri care au țintit în special aeroporturile și infrastructura militară astfel încât să-și asigure superioritatea aeriană. Explozii au avut loc chiar și pe un aerodrom militar din vestul Ucrainei, la 50 de km de granița cu Polonia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri