Caută
Close this search box.

Chirurgul Dan Nicolau: Sunt șanse reale de supraviețuire pentru pacientul oncologic, stadiul IV

Prezența metastazelor pulmonare, hepatice, cerebrale sau cu alte localizări plasează pacientul oncologic în stadiul IV de boală. Din fericire, în România, o parte dintre cazuri au devenit curabile.

Cu toate că protocoalele terapeutice actuale exclud gestul chirurgical la pacienții oncologici stadiul IV, progresele din chirurgia modernă infirmă acest lucru.

Colectivul medical al departamentului chirugical de la Gral Medical București, coordonat de dr. Dan Mihail Nicolau a inițiat un program de cercetare numit “ Șanse pentru pacientul oncologic stadiul  IV”.

Acest program de cercetare își propune de a evalua posibilitățile chirurgicale pentru pacienții oncologici cu metastaze pulmonare, hepatice, cerebrale sau alte localizări care se propun a fi extirparea tumorii primitive și a metastazelor.

Premisele programului sunt următoarele:

1. Extirparea tumorii primitive crește determinant speranță de viață a pacientului oncologic;
2. Extirparea metastazelor pulmonare a demonstarat că speranță de viață a pacienților la care s-au extirpat tumora primitiva și metastazele pulmonare este la 5 ani de 71% în statistica personală (68-73% în raportările altor centre) față de 20-25%, în raportările pacienților care nu au beneficiat de extirpările tumorale.

Achizițiile tehnice în domeniul chirurgical au făcut posibile abordările chirurgicale pentru extirparea metastazelor pulmonare multiple cu laser, tehnologie suverană pentru abordarea metastazelor multiple.
În Centrul Medical Gral București fiecare pacient oncologic are un program terapeutic complex formulat de TUMOR BORD. Tumor Bordul este format din medici oncologic ( chimio și radioterapie), chirurgi ( diferite specialități implicate), medici specialist imagistica medicala, medic specialist AȚI și alte specialități medicale daca este cazul.

Centrul medical Gral București, departamentul de chirurgie deține cel mai performant aparat laser, Limax 120, laser cu diode pulsatile Nd:YAG, produs de KLS MARTIN.
Acest aparat este folosit de Dan Mihail Nicolau, medicul care a implementat aceasta tehnologie în Romania în anul 2013 și în Ungaria în anul 2016. Doctorul Nicolau are peste 450 de operații la activ, experiență sa fiind una dintre cele mai bogate din Europa, el deținând recordul mondial de cele mai multe metastaze pulmonare extirpate dintr-un plămân (322, în anul 2014).

În urma cu o lună, în Departamentul de chirurgie al Centrului Medical Gral București s-a efectuat, pentru prima data în tara și posibil în lume, extirparea concomitenta a unei tumori mamare și a metastazelor pulmonare de aceeași parte ( anestezie și cale de abord unică) la o pacientă care a parcurs o cură de chimioterapie inițială în Marea Britanie. Pacienta s-a prezentat la Gral după ce, în alt centru medical, s-a renunțat la gesturile chirurgicale din motive de protocol pentru stadiul IV.
Considerăm că, la pacienții oncologici stadiul IV la care tehnic se pot extirpa metastazele pulmonare (cele mai frecvente) și hepatice sau cu alte localizări, nu poate decât să crească speranță de viață a acestora”, a declarat Dan Mihail Nicolau.

Un răspuns

  1. Felicitari si multa sanatate echipei…nu stiu daca toti pacientii oncologi pot beneficia de profenionalismul ..bunatatea sufleteasca si aparatura echipei de medici extraordinari…sintem multi pacienti cu posibilitati materiale reduse..totusi avem si medici cu suflet mare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri