După ce războiul din Ucraina nu a dat rezultatele scontate de Rusia, iar economia sa începă să fie zguduită de sancțiunile occidentale, fotoliul lui Vladimir Putin pare că începe să se clatine.

Cum este greu de imaginat că președintele și-ar putea da demisia, analiștii vorbesc despre o posibilă lovitură de stat care s-ar petrece la Kremlin.

Cea mai extremă opțiune pe care unii experții din Occident o discută este perspectiva unui asasinat. Dar acest lucru este puțin probabil, deoarece măsurile de securitate din jurul președintelui Vladimir Putin sunt masive și complexe.

În istorie, Țarul Nicolae al II-lea a fost ucis în mod infam de bolșevici. Ultimul conducător rus asasinat a fost țarul Alexandru al II-lea., cu peste 140 de ani în urmă.

Un zvon fantezist a circulat, prin care Serghei Șoigu ar plănui o lovitură de stat. Cu siguranță, singurele două instituții din Rusia care l-ar putea îndepărtat pe Putin de la putere ar fi Serviciile de securitate și armata, conform The Telegraph, citat de Ziare.com.

Șoigu, în vârstă de 66 de ani, este actualul ministru al Apărării, dar el nu a fost militar, ci inginer. El este în actuala funcție încă din anul 2012, reușind să promoveze reforma în armată și să câștige loialitatea soldaților și generalilor deopotrivă.

Este singura figură care și-a făcut loc în cercul interior al lui Putin, fără să fie un vechi prieten al acestuia, din KGB sau de pe vremea când el era la St. Petersburg.

Șoigu ar putea fi genul de om puternic priceput, care l-ar putea da la o parte pe Putin, consideră publicația citată. Alte figuri cheie ar putea fi Alexander Bortnikov, directorul FSB, serviciul de securitate și Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale, însă ei nu par niște candidați credibili.

Un alt nume vehiculat care ar putea ajunge la Kremlin este cel al lui Mikhail Mishustin, 56 de ani, actualul prim-ministru al Rusiei. El este în funcție din ianuarie 2020 și ar fi prima persoană care ar fi desemnată președinte interimar, până la noi alegeri, conform constituției, în cazul în care se întâmplă ceva cu Putin.

El ar putea fi alegerea evidentă pentru un succesor tehnocrat în fruntea țării, dar nu a fost în centrul puterii de mult timp, pentru a-și construi o rețea de aliați și apropiați.

O altă figură ce ar putea prelua frâiele puterii la Kremlin este Dmitry Medvedev, 56 de ani, singurul politician rus modern care a fost atât prim-ministru, cât și președinte al Rusiei.

Dar, în ultima vreme el ocupă o funcție mai degrabă onorifică, de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. El ar putea fi din nou președinte, dacă alte figuri mai puternice nu și-ar dori să preia fotoliul de la Kremlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.