Caută
Close this search box.

Financial Times: Rusia și Ucraina au redactat un tratat de pace în 15 puncte

tratat de pace

După trei săptămâni de război, au început să apară semnale atât din partea Kievului, cât și a Moscovei că ar fi dispuse să ajungă la un compromis cu privire la statutul Ucrainei în relație cu NATO, ceea ce oferă o șansă de a se ajunge la un consens între cele două părți și ca Rusia să își oprească asaltul asupra teritoriului ucrainean.

Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times, citând trei surse apropiate de discuții.

Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar implica renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la NATO și promiterea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au declarat sursele cotidianului economic britanic.

„Este prea devreme să dezvăluie orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind soluționarea conflictului din Ucraina”, a declarat însă miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Psekov, potrivit agenției de presă rusă RIA, într-un răspuns la informațiile publicte în Finacial Times.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că negocierile au devenit „mai realiste”, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus miercuri dimineață că există „speranțe privind un compromis”.

Kremlinul a spus că părțile discută despre un statut al Ucrainei similar cu cel al Austriei sau Suediei, ambele membre ale Uniunii Europene care se află în afara alianței militare NATO.

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut „garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui „model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.

Cu toate că războiul continuă și civilii ucraineni rămân prinși în orașele bombardate de ruși, semnele unui posibil compromis au mai liniștit puțin piețele financiare. Acțiunile din Germania, cea mai mare piață pentru livrările de gaze rusești, au crescut cu 3,4%, notează Reuters.

La trei săptămâni de la invazie, trupele ruse au fost oprite la porțile Kievului, după ce au suferit pierderi grele și nu au reușit să cucerească niciunul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei într-un război pe care Moscova a crezut că îl poate câștiga în câteva zile, potrivit oficialilor occidentali.

Ucrainenii și-au exprimat săptămâna aceasta speranța că războiul s-ar putea încheia mai devreme decât ar fi fost de așteptat. Discuțiile urmau să fie reluate miercuri în formatul de video conferință pentru a treia zi consecutiv – prima dată când negocierile au durat mai multe de o singură zi.

„Întâlnirile continuă și sunt informat că pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realiste. Dar, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a spus Zelenski, într-un mesaj video din noaptea trecută, conform Digi24.

Mai târziu, miercuri, Zelenski a spus că ucrainenii trebuie să lupte pentru „apărarea statului nostru, a vieții noastre ucrainene”, dar a spus și că este nevoie de negocieri prin care să se obțină „o pace justă, dar echitabilă pentru Ucraina, garanții reale de securitate care vor funcționa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri