Caută
Close this search box.

Cristian Păun, profesor la ASE, pentru MagnaNews.ro: Răspunsul la cât mai rezistă Rusia depinde de un singur factor – China

cristian păun

Acţiunile ţarului scăpat din leasă Vladimir Vladimirovici Putin devin tot mai greu previzibile. Una dintre ele, încercarea de conssiţionare a Occidentului să îi plătească în ruble pentru gazul livrat, este inexplicabilă. MagnaNews.ro a stat de vorbă pe aspectele valutare ale chestiunii cu Cristian Păun, profesor la ASE.

De ce vrea Putin să vândă gaz Occidentului în ruble?
Este o non-soluţie, este o soluţie luată la disperare. De fapt, toată soluţia asta nu are nimic genial în ea, mai degrabă trădează disperare şi lipsă de soluţii. A sistat în paralel libera convertibilitate a rublei, adică a închis posibilitatea de a cumpăra liber rubla de pe piaţă, ceea ce înseamnă că cumpărarea rublei se va face controlat, la un curs de schimb pe care-l va stabili tot el. Poate să stabilească un curs de schimb pentru exportul de gaze, de tipul 1 rublă = 20 de euro.

Dar rubla, în momentul acesta, nu e căzută?
E căzută, Dar el poate să spună că, pentru exportul acela, rubla poate valora cât vrea el. E căzută, dar acela nu mai e un preţ de piaţă, este un curs fix, administrativ, ca pe vremea lui Ceauşescu, când 35 de lei erau un dolar. Este exact acelaşi lucru şi acum. Putin a sistat tranzacţionarea rublelor liber convertibile pe piaţă şi el speră că, prin acest mecanism, va putea să pună presiune pe ţările-ţintă.

Problema e că el ruble are. Nu înţeleg de ce îi trebuie să dea gazul pe ceva ce are şi ceea ce poate oricum tipări în cantităţi nelimitate: rubla.

Poate că are orgoliul să folosească…
Nu, nu are nici un orgoliu. Este prost sfătuit de către consilierii lui sau poate chiar de şefa Băncii Centrale, dar efectul pe care îl va avea din cauza acestei măsuri va fi mai degrabă haos intern. El acum nu-şi mai poate permite o rublă liber convertibilă. El oricum, pe piaţa lui internă, nu are dolari şi euro şi nici nu dă voie ca aceste valute să fie tranzacţionate. Deci înseamnă că va avea o piaţă neagră.

Pe partea cealaltă, toate importurile pe care şe face la ora actuală Rusia se plătesc în dolari, euro, nu în ruble. De exemplu, Rusia importă aluminiu şi bauxită din Australia. Depinde foarte mult de importul de bauxită din Australia. Dacă el cere ruble pentru exportul de gaz, cu ce plăteşte importul de bauxită şi aluminiu, de care are mare nevoie?

Trebuie să cumpere dolari australieni, prin Sistemul Chip chinezesc, vânzând ruble.
Sigur că el poate să facă treaba asta, da, numai că cine îi vinde lui pe ruble? Rublele, la ora actuală, sunt o hârtie goală. Chiar dacă el, oficial, poate să pună un curs de 100 de dolari canadieni pe o rublă, nimeni nu-i dă atâta pe rublele lui. Că nimeni nu-şi doreşte să deţină nişte ruble, care nu au nici o valoare.

Face ca aceste contracte de gaz să devin mult mai imposibile decât sunt şi atunci e clar că acele contracte nu se vor mai derula. Şi atunci, el îşi pierde inclusiv sursa de venit, punându-i pe cumpărătorii lui de gaz în nişte situaţii imposibile. Pe partea cealaltă, nu va avea valuta necesară ca să plătească importurile multe pe care le face, ceea ce înseamnă că de pe piaţa rusească vor începe să dispară şi mai multe produse, multe venite din import, care trebuie plătite cu valută forte, nu cu ruble.

În fine, oamenii din Rusia vor căuta nu ruble, ci dolari şi euro, ca să-şi păstreze economiile. Rata de dolarizare, în condiţiile unui astfel de război, poate creşte semnificativ de mult într-o economie. Nu pariam niciodată pe leu când acesta avea probleme.

Şi atunci va apărea o piaţă neagră…
Exact. Ceea ce va însemna şi mai mult haos, pentru că va exista un curs oficial, la care o rublă va face 10 dolari, dar la piaţa neagră un dolar va face 1.000 de ruble. El în momentul de faţă plusează, iar cine nu ştie să citească problemele astea monetare îi dă credit inutil.

Nu e nici un geniu. Îi aud pe mulţi, că „uau, ce geniu, uite, s-a restabilit valoarea rublei!”. Nu s-a mai restabilit nimic, că rubla nu mai e tranzacţionabilă. Preţul pe care îl vedem la rublă nu e un preţ de piaţă, este comunicat de Banca Centrală a Rusiei, care poate să spună că rubla valorează cât vrea ea.

Celor mai mulţi dintre noi nu o să ne trebuiască rubla asta, este hârtie igienică.

Cât mai rezistă Rusia, astfel încât să poată să mişte şenila tancului şi roata camionului cu conscripţi, în zonele de război din Ucraina?
Răspunsul depinde de un singur factor: China. Dacă China, la ora actuală, continuă subversiv, pe uşa din dos, să livreze Rusiei resurse, nebunul va continua. Şi va continua China, pentru că are tot interesul să facă haos. Şi şi-a găsit pudelul perfect, care să facă haossul necesar şi un bine Chinei. Să nu uită, că Rusia a dat pe nimic gaz Chinei, pe un contract pe 50 de ani, semnat acum câteva luni.

A semnat un contract pe care nu l-a semnat niciodată cu Europa, căreia îi dă gazul de trei ori mai scump decât Chinei. Ceea ce înseamnă că defapt Putin şi-a pus resursele de gaz la picioarele Chinei. S-a băgat în lesa Chinei. Şi atunci, Beijingul îşi apără vasalul.

Aşa cum Cuba este colonia Rusiei şi Venezuela colonia Cubei, Rusia e pe zi ce trece, într-o măsură tot mai mare, colonia Chinei.

Aţi sintetizat perfect, Exact asta se întâmplă la ora actuală în lume. Şi cel mai relevant pentru mine este că acest război a scos în sfârşit în evidenţă cine este de fapt în spatele terorismului global. Până acum nu-mi explicam de unde au afganii, sirienii, iranienii demenţa asta a lor să arunce bombe, să facă haos, să facă mizerie. Ei, acum vedem că toţi teroriştii lumii sunt în armata lui Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri