Caută
Close this search box.

Josep Borrell: Nu sancţiunile, ci Rusia provoacă foamete în lume

uniunea europeană

Josep Borrell a acuzat luni Rusia că provoacă foamete în lume prin războiul pe care îl duce în Ucraina.

„Ruşii atribuie sancţiunilor responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurile în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema”, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă în finalul unei reuniuni cu miniştri de externe ai blocului comunitar la Luxemburg.

„Rusia seamănă bombe pe câmpurile din Ucraina, navele de război ruseşti blochează zeci de vase încărcate cu grâu”, a spus în continuare Borrell, citat de Agerpres.

„Ei (ruşii) provoacă penuria. Ei bombardează oraşele ucrainene şi provoacă foamete în lume”, a insistat şeful diplomaţiei UE.

„Aşadar, nu mai daţi vina pe sancţiuni. Armata rusă este cea care provoacă penuria de alimente. Iar Africa reprezintă o sursă de îngrijorare majoră, pentru că este expusă în special crizei alimentare care va să vină”, a afirmat Borrell.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie (FAO) a declarat vineri că preţurile la alimente pe plan mondial au atins în martie „cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată”, războiul din Ucraina făcând să planeze riscul unei crize mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri