Caută
Close this search box.

VIDEO Scriitorul Andrei Kurkov, la Facultatea de Litere: Putin, pentru că a atacat Ucraina de trei ori, a unit categorii diferite de ucraineni într-o singură putere superioară

Joi după-amiază, în ambientul elegant al Bibliotecii Facultății de Litere, Andrei Kurkov, unul dintre cei mai importanți scriitori ucraineni contemporani, a ținut o conferință cu tema „Rolul scriitorului ca militant pentru o gândire liberă, într-o lume liberă”, alături de Radu Vancu, președintele PEN România, Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, și Cristina Bogdan, decan al Facultății de Litere a Universității din București.

Conferința a fost organizată de Ed. Paralela 45, pornind de la romanul „Albinele gri”, care spune povestea unui sat pustiu din Donbas în care au mai rămas doar doi locuitori: Serghei Sergheici, un inspector de protecția muncii pensionar, devenit apicultor, și „dușmanul său din copilărie“, Pașka. Existența celor doi e marcată de privațiuni și de absurdul războiului. Pentru Serghei însă, cât timp ciclul natural nu se întrerupe, iar primăvara se apropie, universul și viața încă mai au un sens.

Misiunea pe care și-o asumă este aceea de a-și duce albinele cât mai departe de zona de conflict, astfel încât să poată culege polenul în pace. Periplul său se transformă într-o odisee. Sergheici întâlnește combatanți și civili de pe ambele părți ale liniei frontului – ruși, ucraineni, tătari din Crimeea –, dezarmându-i prin inocența sa și prin structura sa morală.

Putin, „tatăl” unității ucrainene

Devenit portavoce a războiului din Ucraina pentru presa internațională (Le Figaro, Le Monde, Le Nouvel Observateur, TV5, New York Times etc.), Kurkov, care este și șeful PEN Ucraina, spune că, prin planul său de exterminare a statalității ucrainene, Vladimir Putin a devenit, de fapt, sponsorul involuntar al naționalității ucrainene.

Politicienii ucraineni nu prea erau interesați de viitorul țării. Voiau să devină bogați și de ceea Ucraina nu și-a dezvoltat un sentiment autentic al naționalității, până în 2005 (când a izbucnit Revoluția Portocalie – n.r.). Și singura persoană care este responsabilă de actuala noastră identitate ucraineană puternică e Putin, pentru că el a atacat Ucraina de trei ori, în moduri diferite, iar asta a unit categorii diferite de ucraineni într-o singură putere superioară care vrea să apere țara. Deci, consolidarea națiunii ucrainene nu s-ar fi petrecut atât de repede fără Putin, fără victimele acestui război și fără victimele din 2014”, a explicat Andrei Kurkov, citat de TVR.

De altfel, Putin apare într-un roman de-al scriitorului, „Ultima iubire a președintelui”, fapt care a dus la interzicerea cărților lui Kurkov în Rusia. Este cunoscută absența proverbială de umor a președintelui rus.

Kurkov susține că putinismul a dus mai departe militarizarea sovietică a culturii, folosind-o ca armă împotriva Occidentului. „În Rusia, dacă te uiți la peisajul literar actual, sunt foarte puțini scriitori traduși în limbi străine. De ce? Pentru că nu spun povești umane, ci povești politice care sunt folositoare societății ruse sau politicienilor ruși, dar nu oferă nicio informație despre viața oamenilor obișnuiți sau despre lumea din afară.”

Legat de blocada informațională din mass-media rusă, Andrei Kurkov spune că majoritatea rușilor sunt mulțumiți cu ficțiunea pe care guvernul le-o livrează privind măcelul din Ucraina.

„Dar într-o zi își vor pune și ei întrebarea: De ce au făcut așa ceva? Cu cât Rusia se va trezi mai repede la realitate, cu cât rușii înțeleg mai repede ce face Rusia în Ucraina, cu atât va fi mai bine pentru stabilitatea lumii. Dacă vă aduceți aminte, în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, imediat Coreea de Nord a început noi teste de arme nucleare. Ori de câte ori un stat malefic acționează, toate puterile malefice se trezesc la viață. Sunt sigur că Marine Le Pen n-ar fi avut acest suport în Franța fără războiul din Ucraina al Putin.”

„Viața nu va mai fi la fel”

În zorii zilei de 24 februarie 2022, Andrei Kurkov s-a trezit într-o nouă lume.

Sunt surprins de cum au reușit ucrainenii – însă nu ușor, ci cu multă suferință – să se adapteze realității războiului. Când m-am trezit pe 24 februarie, la ora 05.00 dimineața, cu o explozie lângă ferestrele mele, am înțeles că acesta este semnul că viața nu mai fi la fel.

Invazia rusă a declanșat primul război de proporții din acest secol în Europa, dar „nu acesta e începutul războiului”.

Războiul a început odată cu anexarea Crimeei și absența reacției din partea majorității țărilor, care au continuat să-și vadă de schimburile comerciale cu Rusia. Iar americanii au fost de acord cu construirea conductei Nord Stream 2. Și până pe 24 februarie, totul părea OK pentru Europa. Acum învățăm cum un război local poate duce la creșterea prețului gazelor sau poate influența foametea din Africa, pentru că Ucraina este țară care exportă majoritatea grâului european. Vom învăța multe lucruri pe care nu ne-am fi dorit să le învățăm. Trebuie să pricepem că orice război din viitor nu va distruge doar viața din țările atacate, ci va influența și țările aflate la mare distanță de focarul războiului”, a subliniat Andrei Kurkov.

În ultimul deceniu, Vladimir Putin a jonglat în trei feluri cu ceea ce Kremlinul consideră a fi „problema ucraineană”.

Prima oară, Putin zicea că rușii și ucrainenii sunt popoare înfrățite. Acum trei ani, zicea că rușii și ucrainenii sunt aceeași națiune. Iar chiar înainte de război, a început să spună că ucrainenii nu există, că sunt niște ruși care au decis să fie un pic diferiți.”

Istoria a separat cărările celor doi foști leningrădeni ca într-o pildă. Militând pentru destinul european al Ucrainei, Andrei Kurkov își împarte viața între Londra și Kiev. Militând pentru o fantasmă imperială, Vladimir Putin își împarte viața între Stalin și Ivan cel Groaznic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri