Caută
Close this search box.

A murit profesorul Aurel Romilă, unul dintre formatorii şcolii de psihiatrie de după 1990

Profesorul Aurel Romila, unul din cei mai cunoscuți medici psihiatri din România, a murit la 88 de ani.

Născut la 10 august 1934, dr. Aurel Romila a fost cel care a revoluționat lumea psihiatriei. A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”, unde a activat din 1962 până în 2004.

Centrul de Resocializare din incinta Spitalului „Alexandru Obregia”, inaugurat în 1994 de prof. dr. Aurel Romila, a întâmpinat la început o foarte mare rezistență. Acesta a înființat 14 ateliere cu diverse activități și meserii pentru bolnavii internați, notează Wikipedia

A fost primul specialist din țară care a stabilit legături cu Societatea Internațională de Psihopatologia Expresei și de Art-Terapie de la Paris (Spitalul „Sainte-Anne“).

Profesorul Aurel Romila

Plecarea domnului prof. Aurel Romila v-a lasa un mare gol nu numai in sufletele fostilor studenti si pacienti, dar si in gandirea umanista din Romania. Un mentor fara egal care folosea forta argumentului stiintific si artistic pentru a forma oameni cu o morala intelectuala. Profesorul de psihopatologie era formator de constiinte. Neobosit, isi scotea invataceii la muzee, spectacole, locuri istorice, organiza vizite la clinici de specialitate din capitala si din tara, initia dezbateri lunare de psiho-filosofie deschise, invita pacienti, dar si personalitati ale vietii medicale spre a demonstra ca orice fiinta umana, indiferent de patologie, are propria demnitate si merita sa-i acorzi respectul.Prin cartile pe care le-a publicat a scos in evidenta forta formativa, dar si terapeutica a artei in general. Domnul Profesor Aurel Romila va ramane o rara avis nu numai in istoria medicinei romanesti, dar si in gandirea sociala romaneasca. nu doar prin profesionalism ci si prin curajul de a spune adevarul – a scris Olga Jora, pe pagina sa de facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri