Eurodeputaţii consideră că tribunalul internațional special ar trebui să investigheze liderii și comandanții militari ruși și aliații acestora, pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

În rezoluția adoptată, privind lupta împotriva impunității pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul invită UE să ia toate măsurile necesare, în cadrul procedurilor și instanțelor internaționale, pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor rus și belarus, pentru crime de război, crime împotriva umanității, genocid și agresiune.

Aceste anchete și urmăririle penale ulterioare ar trebui să se aplice de asemenea întregului personal al forțelor armate ruse și funcționarilor guvernamentali implicați în crime de război, solicită eurodeputații.

Textul adoptat solicită UE să sprijine înființarea unui tribunal internațional special, pentru pedepsirea crimei de agresiune comise împotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penală Internațională (CPI) nu are jurisdicție, și să-i tragă la răspundere pe liderii politici și comandanții militari ruși, precum și pe aliații lor.

Deputații europeni doresc de asemenea ca UE să furnizeze cât mai curând posibil toate resursele umane și bugetare necesare, precum și sprijinul administrativ, de investigație și logistic necesar pentru înființarea acestui tribunal.

Potrivit PE, atrocitățile raportate, cum ar fi bombardamentele fără discernământ asupra orașelor, deportările forțate, utilizarea muniției interzise, atacurile împotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite în prealabil, execuțiile și violența sexuală constituie încălcări ale dreptului internațional umanitar.

Acestea pot fi considerate crime de război, potrivit eurodeputaților, care subliniază că toate au rămas neurmărite penal până în prezent.

Deputații subliniază că UE trebuie să acționeze rapid, deoarece există un risc grav ca, din cauza ostilităților în curs, dovezile legate de crimele de război să fie distruse.

Aceștia își exprimă sprijinul deplin pentru ancheta desfășurată de procurorul CPI și pentru activitatea Comisiei de anchetă a Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, precum și a organizațiilor independente ale societății civile și a autorităților ucrainene care depun eforturi pentru colectarea de probe.

Eurodeputații salută echipa comună de anchetă, înființată de Lituania, Polonia și Ucraina, care este coordonată de Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală, la care va participa biroul procurorului CPI, și încurajează alte state membre să se alăture acestei echipe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.