Caută
Close this search box.

Guvernul va discuta în ședință abilitarea Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

nicolae ciucă

Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţă, printre proiectele de pe ordinea de zi aflându-se abilitarea Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe propune ca domeniile în care vor putea fi emise ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie-august 2022 să fie: Finanţe şi economie; Dezvoltare, Lucrări Publice şi Administraţie; Afaceri interne; Sănătate; Transporturi şi Infrastructură; Cercetare şi Digitalizare; Cultură; Turism; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Printre prevederile propuse în proiectul de lege referitor la măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor se află finanţarea acţiunilor de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat la clădirile multietajate cu destinaţia principală de locuinţă, precum şi la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI sau RsII.

Proiectul mai propune şi introducerea obligativităţii autorităţilor administraţiei publice locale de a transmite, către MDLPA, rapoartele anuale privind acţiunile întreprinse pentru reducerea riscului seismic al clădirilor existente.

Un alt proiect de lege aflat pe agenda Executivului se referă la supravegherea prudenţială a societăţilor de servicii de investiţii financiare.

Conform expunerii de motive, proiectul asigură transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2019/2034 privind supravegherea prudenţială a firmelor de investiţii şi modifică mai multe Directive europene în domeniu.

Prin actul normativ se propune modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2006, în sensul delimitării competenţelor între Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în privinţa autorizării, reglementării şi supravegherii instituţiilor de credit care provin din firme de investiţii care ating pragul volumului de activitate, în funcţie de activităţile pe care acestea intenţionează să le desfăşoare.

Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Riad, la 24 ianuarie 2022, precum şi un proiect de lege referitor la efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, prin care se urmăreşte „simplificarea procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de către stagiar pentru ca această măsură să devină mai accesibilă şi mai atractivă pentru angajator”.

Guvernul mai discută în şedinţa de miercuri şi un proiect de lege privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri