Caută
Close this search box.

Irina Danilovici, activistă pentru drepturile omului din Crimeea, a dispărut

irina danilovici

Activista pentru drepturile omului şi asistentă medicală din Crimeea, Irina Danilovici, a dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu.

Se presupune că a fost condamnată de către autorităţile ruse la 10 zile de arest administrativ, sub acuzaţia de ”transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”, a declarat avocatul jurnalistei, Aider Azamatov, pentru CNN.

Cu toate acestea, Rusia a refuzat să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine.

Jurnalista a dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu, în peninsula anexată de către Rusia, de la Ucraina. Femeia nu a mai fost văzută de la momentul dispariţiei.

Se crede că Danilovici a fost arestată de autorităţile ruse, însă Rusia a refuzat să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine. ”Prezumăm că ea se află încă în închisoare”, a declarat avocatul lui Danilovici, Aider Azamatov.

El a declarat că poliţişti ruşi care purtau cagule au venit să percheziţioneze casa în care jurnalista locuieşte împreună cu părinţii ei, în satul Vladislavovka. Autorităţile ruse i-au spus tatălui ei că a fost condamnată la 10 zile de arest administrativ, sub acuzaţia de ”transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”.

Autorităţile au refuzat să predea o copie a deciziei, potrivit lui Azamatov, care nu a văzut până la momentul actual nici un document oficial privind arestarea lui Danilovici. Mai mult decât atât, avocatului nu i s-a permis accesul accesul la clientul său.

”Irina nu are un statut procesual, motiv pentru care o ascund de mine”, a spus el.

Prin intermediul activităţii sale, Danilovici a dezvăluit probleme din sistemul de sănătate din Crimeea, inclusiv în cadrul răspunsului său la pandemia de coronavirus. Ea a scris pentru o serie de publicaţii ucrainene şi a publicat descoperirile pe contul de Facebook.

Tatăl ei, Bronislav, a declarat pentru site-ul de ştiri Krym.Realii, un site afiliat Radio Liberty, că fiica sa plănuia să folosească transportul în comun, pentru a ajunge acasă, în dimineaţa zilei de 29 aprilie, după ce şi-a terminat tura din cadrul unei unităţi medicale din Koktebel, sud-estul Crimeei, scrie News.ro.

Azamatov a spus că asistenta nu a mai răspuns la telefon din acel moment.

Avocatul Azamatov, familia femeii şi mai multe organizaţii pentru drepturile omului au căutat-o în centrele de detenţie din mai multe oraşe din Crimeea, încă de la momentul dispariţiei, însă fără nicio urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri