Caută
Close this search box.

Liderii Hamas se întâlnesc cu Ramzan Kadîrov şi cu oficialii ruşi, la Moscova

hamas

O delegație Hamas se va întâlni cu oficiali ai ministerului rus de Externe și cu președintele Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, anunță Jerusalem Post.

O delegație formată din lideri de rang înalt ai Hamas a mers la Moscova, pentru a se întâlni cu oficiali ruși, pentru a discuta despre situația din Ierusalim, pe fondul tensiunilor din jurul Moscheii al-Aqsa și a Muntelui Templului, a anunțat Mișcarea Hamas.

Delegația urmează să se întâlnească cu oficiali din cadrul Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, inclusiv cu ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov, pentru a discuta despre situația din Ierusalim, evoluțiile din arena palestiniană și relația bilaterală dintre Hamas și Rusia, potrivit raportului.

Delegația urmează să se întâlnească cu Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, și s-ar putea întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, dacă programul ministrului o va permite, potrivit televiziunii libaneze Al-Mayadeen.

Delegația Hamas este condusă de șeful adjunct al biroului extern al Hamas, Mousa Abu Marzook, și i se alătură reprezentantului mișcării la Moscova, precum și altor oficiali Hamas.

Întâlnirile de la Moscova au loc pe fondul unor tensiuni sporite între Rusia și Israel, după ce declarațiile făcute de Lavrov au stârnit indignarea oficialilor israelieni, în ultimele zile.

La începutul acestei săptămâni, Lavrov l-a atacat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru ceea ce el a numit „elemente naziste” în Ucraina, spunând că „faptul că este evreu nu neagă elementele naziste din țara sa. Cred că și Adolf Hitler avea sânge evreiesc”.

Comentariul a stârnit indignarea oficialilor israelieni, ministrul de externe Yair Lapid calificând declarația drept impardonabilă, conform Aktual24.

După ce ambasadorul rus a fost convocat de ministerul israelian de Externe, ministerul rus de Externe a calificat declarațiile lui Lapid drept antiistorice și a declarat că declarațiile „explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susține regimul neonazist de la Kiev”.

Vizita delegației Hamas la Moscova are loc de asemenea pe fondul unor tensiuni sporite la Ierusalim, în timp ce Israelul se pregătește să redeschidă Muntele Templului pentru vizitatorii evrei azi, de Ziua Independenței Israelului, după ce a fost închis timp de aproape două săptămâni, din cauza sfârșitului Ramadanului și a Eid al-Fitr.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdel Latif Al-Qanou, a avertizat că, dacă evreilor li se va permite joi să între în sit, acest lucru va fi un „detonator pentru o nouă confruntare” cu Israelul.

Purtătorul de cuvânt a făcut apel la arabi și palestinieni să ajungă la Muntele Templului, pentru a face față vizitelor evreiești.

Marți seară, presa palestiniană a relatat că poliția israeliană a împiedicat chemarea la rugăciunea de seară, la Moscheea al-Aqsa, din cauza unei ceremonii de Ziua Memoriei, care avea loc la Zidul de Vest.

Mișcarea palestiniană Jihadul Islamic a calificat împiedicarea chemării la rugăciune drept „o încălcare flagrantă a riturilor religioase ale musulmanilor” și „o încălcare periculoasă a liniilor roșii”.” Mișcarea a adăugat că consideră Israelul „pe deplin responsabil pentru ceea ce va aduce această situație”.

„Apelurile coloniștilor,de a lua cu asalt Al-Aqsa, sunt un război împotriva poporului nostru și a sfințeniei noastre, iar noi nu vom ezita să ne apărăm Aqsa și sanctuarele noastre”, a declarat Mișcarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri