Caută
Close this search box.

Rusia o dă la-ntors. Lavrov: Nu are nici o importanţă că Finlanda şi Suedia aderă la NATO

lavrov

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că NATO ”ține cont de teritoriile Finlandei și Suediei, în cadrul planurilor sale militare de extindere spre est”, de ani de zile, și, prin urmare, aderarea celor două țări la alianță ”nu reprezintă nici o diferență”, relatează TASS, citată de CNN.

Rusia amenințase până săptămâna trecută cu măsuri tehnico-militare, dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO.

”Finlanda, Suedia și alte țări neutre participa de ani de zile la exercițiile militare ale NATO. NATO a luat în considerare teritoriile lor în planificarea extinderii sale spre est”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă de stat TASS, citată de News.ro.

”În acest context, se pare că nu mai reprezintă nici o diferență (în legătură cu integrarea lor în NATO)”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Vorbind în cadrul unei conferințe educaționale, organizată de societatea rusă Znanie (”Cunoaștere”), la Moscova, Lavrov a subliniat că Rusia nu înțelege de ce Finlanda și Suedia ar trebui să își facă griji, în privința securității lor.

”Din acest motiv, vedem decizia lor, pe care Washington și NATO au încercat cu siguranță să o influențeze, ca pe o mișcare geopolitică, în contextul izolării Rusiei și al implementării planurilor NATO, de a-și extinde activitățile în regiunea arctică”, a mai spus șeful diplomației ruse.

”De altfel, președintele finlandez și ambasadorii finlandezi de pretutindeni au spus că nu văd amenințări din partea Rusiei. Aderarea la NATO provine din schimbările în situația de securitate din Europa. Dar nu există nici o logică în acest sens”, a precizat el.

De aceea, Rusia va observa modul în care NATO folosește teritoriile Finlandei și Suediei și ”va trage propriile concluzii”, a dat asigurări Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri