Caută
Close this search box.

Șeful Băncii Centrale a Germaniei cere măsuri pentru contracararea inflaţiei ridicate

Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a declarat că este încrezător că băncile centrale din Europa vor reuşi să ţină sub control nivelul ridicat al inflaţiei din zona euro, transmite DPA.

„Încă sunt încrezător că putem gestiona aceste evoluţii în ceea ce priveşte politica monetară, în aşa fel încât în final ne vom îndeplini mandatul, iar inflaţia pe termen mediu va ajunge la 2%”, a explicat şeful Bundesbank.

Nagel, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a avertizat că „oportunitatea care se deschide acum pentru măsuri de politică monetară se închide lent şi trebuie să vedem că am făcut ceva în acest caz”.

Există anumiţi factori care nu pot fi ţinuţi sub control de politica monetară, a admis Nagel, adăugând că banca centrală nu poate influenţa aşteptările inflaţioniste.

„Dar nu trebuie să aşteptăm prea mult”, a declarat oficialul german, potrivit Agerpres.

Acesta a susţinut că, dacă aşteptările inflaţioniste se consolidează la un anumit nivel, „atunci vor afecta alte preţuri”.

Inflaţia în zona euro a urcat la 7,5% în aprilie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Nagel a dat asigurări că nu este îngrijorat că sfârşitul politicii monetare ultra-relaxate a BCE ar putea afecta economia. Pe baza actualelor date, oficialul a previzionat că nu va fi recesiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri