România se pregăteste să devină prima ţară europeană care va folosi reactoare nucleare de mici dimensiuni pentru producţia de energie.

Cel dintâi modul care va utiliza tehnologie din Statele Unite va fi amplasat la vechea termocentrală de la Doiceşti, în județul Dâmbovița.

Amplasamentul nu a fost ales întâmplător. Acolo a funcționat o termocentrală pe bază de cărbune, care a fost închisă în urmă cu peste 10 ani, potrivit TVR. A fost realizat un studiu de fezabilitate și a reieșit că Doicești este amplasamentul cel mai potrivit, pentru că acolo există toată infrastructura necesară.

Centrala va funcționa pe baza a șase reactoare nucleare de mici dimensiuni, cu o capacitate totală de 460 Megawaţi oră, suficient să aprovizioneze 46 de mii de locuințe.

Reprezentanții Nuclearelectrica spun că este o tehnologie americană sigură, care ar urma să fie implementată în România în 2026. Atunci urmează să se închidă prima unitate de la Cernavodă, care asigură aproximativ 10 la sută din producția energetică a țării.

Autoritățile vor ca, până în 2023, la Universitatea Politehnica din București, să fie dat în funcțiune un simulator, cu ajutorul căruia studenții și profesorii să învețe să folosească tehnologia americană, astfel încât România să aibă suificienți specialiști când va fi dată în funcțiune centrala de la Doicești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here