Caută
Close this search box.

Variola maimuţei, prezentă în mai multe ţări europene. România nu a înregistrat nici un caz

variola maimuţei

Mai multe ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii, iar, în afară de una, toate celelalte persoane infectate recent nu au călătorit într-o zonă endemică, arată OMS într-o informare. Ministerul Sănătăţii anunţă că România nu a întregistrat nici un caz.

Organizaţia precizează că „acesta nu este un eveniment obişnuit”.

Totodată, potrivit OMS, în timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimuţei, iar vaccinul tradiţional împotriva variolei oferă protecţie, trebuie menţionat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă.

Populaţiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecţia oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, în cele mai multe cazuri boala este uşoară şi majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament. Astfel, sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară.

„Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testaţi negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obişnuite”, arată OMS.

Potrivit Agerpres, simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.

În acest context, orice persoană care prezintă o erupţie cutanată neobişnuită ar trebui să consulte medicul şi orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat şi izolat în timpul perioadelor infecţioase presupuse şi cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale şi cu erupţii cutanate ale bolii.

Ministerul Sănătăţii: Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire, informează Ministerul Sănătăţii (MS), într-un mesaj pe Facebook.

Anunţul vine în contextul informaţiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuţi, din judeţul Suceava.

„Cazul de la Rădăuţi este din punct de vedere clinic şi epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform şefului secţiei de boli infecţioase de la spitalul din localitate, doctor Angelica Popescu”, precizează MS.

Totodată, reprezentanţii ministerului precizează că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei, arată MS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri