Caută
Close this search box.

VIDEO Comisia Europeană ia în calcul crearea unor coridoare terestre pentru cerealele din Ucraina

comisia europeană

Europa caută soluții pentru a continua importurile de cereale din Ucraina. Asta în contextul în care nu mai puțin de 12% din producția mondială de grâu e în țara invadată de Rusia, spune comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Comisia Europeană ia în calcul, printre altele, crearea unor coridoare terestre către alte porturi de pe continent, pentru a putea asigura un flux continuu de marfă către toate statele membre.

În ultima perioadă, importurile au fost mult îngreunate de conflictul declanșat de Rusia în urmă cu trei luni.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi: „Ucraina, în mod normal, prin porturile sale la Marea Neagră exporta 5 milioane de tone pe lună de cereale. În aprilie, exporturile ucrainene au putut fi la 1,2 milioane de tone, în mai probabil 1,5 milioane de tone, Digi24.

Noi sperăm ca prin măsurile pe care le luăm la nivel european să putem crește această cifră catre 3 – 4 milioane de tone pe lună. Dacă ne uităm numai la grâu, 12% din producția mondială e în Ucraina. 50% din producția de ulei de floarea soarelui e în Ucraina.

Este clar că aceste produse, care în mod natural sunt exportate din Ucraina către diverse locuri din lume, imposibilitatea exportului lor ar creea un deficit în piață. SUA, Canada, Marea Britanie, cu toții încearcă să lucreze împreună cu noi pentru a găsi soluții cât mai bune pentru a diminua pe cât posibil acest impact negativ al războiului din Ucraina”.

Uniunea Europeană caută rapid o soluție pentru a înlesni continuarea importurilor de cereale din Ucraina, în contextul în care statul invadat de armata rusă în urmă cu trei luni este, în mod tradițional, unul dintre principalii furnizori de produse agricole pentru statele europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri