Grecia a acuzat luni Turcia că a încercat să trimită aproape 1.130 de migranţi pe insulele greceşti din Marea Egee în ultimele trei zile, ale căror bărci „au fost reperate şi trimise înapoi la timp de autorităţile portuare elene”, relatează AFP şi Agerpres.

„Călăuze turce au încercat să debarce aproximativ 1.130 de refugiaţi pe insulele greceşti în ultimele trei zile”, a declarat Yannis Plakiotakis, ministrul grec al Marinei comerciale şi Politicii insulare.

Foto: Reuters

Autorităţile portuare elene „au localizat şi trimis înapoi nave cu migranţi în 24 de incidente separate”, a precizat ministrul într-un interviu acordat Real FM, un post de radio privat grecesc.

În mai, autorităţile elene au declarat că au împiedicat aproximativ 600 de migranţi să traverseze Marea Egee către Grecia din Turcia vecină într-o singură zi.

Potrivit unei surse din Ministerul Migraţiei, numărul migranţilor veniţi din Turcia în primele patru luni ale anului 2022 a fost cu aproape 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Turcia continuă să se comporte ca un stat pirat care încalcă dreptul internaţional şi pune în pericol viaţa unor oameni amărâţi”, a declarat luni Yannis Plakiotakis, acuzând încă o dată Ankara că favorizează reţelele de călăuze.

Vecini şi aliaţi în cadrul NATO, Grecia şi Turcia menţin o relaţie tradiţional conflictuală care s-a înrăutăţit în ultimii ani, pe fondul problemei migraţiei, dar şi din cauza încercărilor Ankarei de a fora în estul Mării Mediterane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.